regenboogmenu gele gangTer ere van Pasen maken we dit keer een volledig geel weekmenu dat desondanks verrassend divers is. We gebruiken zowel paasrecepten als 'gewone' recepten en zelfs twee recepten uit het kerstarchief. Op maandag maken we gele paassoep uit Finland. Op dinsdag maken we een salade van gele biet en kaas. Op woensdag eten we mac & cheese. Op donderdag gaan we een heel anders richting op met een Indiase dahl van gele linzen met bloemkool. Het weekend starten we met een zonnig paasbrood met mosterd, ui en gruyère. Op zaterdag dineren we met bloemkoolrisotto, in mandarijnensap gestoofde champignons en een salade van geel tropisch fruit. Tot slot maken we op zondag twee zoetigheden: gele wortelcakejes en saffraan-rijstpudding.

Maandag

Dikke romige soepen zijn erg populair in Finland, vaak als maaltijdsoep. Deze gele paassoep, keltainen pääsiäiskeitto in het Fins, is een moderne variant met zoete aardappel. De associatie met Pasen komt vooral door de gele kleur van de soep. Het is een stevige soep die je energie geeft in koude dagen, maar door de kleur en de lichtzoete toets ook al de aankomende lente uitstraalt.

Dinsdag

We maken een salade van gele bietjes en kaas. Lekker voor een zonnige lente-avond, nu het toch al erg lang licht blijft. Hierbij kan je krieltjes geven, maar ook friet. 

gelebietensalade

Woensdag

Tijd voor klassiek comforteten: macaroni en kaas uit de oven. Lekker met een simpele salade en eventueel een stukje brood. Onze versie is wel minder geel dan de kant-en-klare mac and cheese van Kraft uit de Verenigde Staten - maar die bevat dan wel meer kleurstof dan kaas in tegenstelling tot die van ons. 

Donderdag

Tijd voor lekker kruidig: we maken een Indiase dahl van gele linzen en kokosmelk en daarbij bloemkool. Het recept komt van de maaltijdbox-leverancier Ecomenu, maar natuurlijk kun je ook alle ingrediënten in de supermarkt of de toko vinden. Serveer met roti of naan.

Vrijdag

Als start van het weekend bakken we een zonnig paasbrood met mosterd, ui en gruyère. Dit vrolijk geelgekleurde brood heeft eigenlijk geen beleg meer nodig. De licht-pittige vulling van mosterd, ui en gruyère geeft het brood een diepe smaak. Lekker bij een soepje of simpelweg als borrelhap.

zonnigbroodmosterd Jessi 500x

Zaterdag

Voor ons - uiteraard gele - zaterdagse diner gaan we te rade bij twee kerstmenu's. Die hoef je namelijk niet per se in december klaar te maken. Als hoofdgerecht geven we de gele gang uit Jolanda's regenboogmenu uit 2019: bloemkoolrisotto en in mandarijnensap gestoofde champignons. Geef er nog zeekraal bij, indien verkrijgbaar (tip: Lidl heeft doorgaans zeekraal in zijn assortiment), of anders mosterdsla. 

Als nagerecht geven we nog salade van geel tropisch fruit met frambozensorbet uit Svens anti-clichématig kerstmenu uit 2018.

Zondag

Voor bij de brunch of voor bij de picknick maken we twee verschillende zoetigheden. We beginnen met Hedwigs gele wortelcakejes. Ze zijn op zich al erg lekker, maar helemaal compleet wanneer je er nog clotted cream en frambozencoulis bij serveert. Wanneer de cakejes in de oven staan, maken we een klassieke saffraan-rijstpudding. Deze kun je zowel warm als koud eten. Geef er dunne biscuitjes bij.

 Pasenwortelcakejes

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter