barigoule thbDeze week laten we ons inspireren door de uitgebreide Franse keuken. Beginnen doen we met champignonragout met mosterd en crème fraîche. Daarna gaan we verder met een vegetarische cassoulet. Op woensdag maken we auberginesoep en linzen-venkelgratin met geitenkaas. Op donderdag eten we dan weer barigoule met Provençaalse lentegroenten. Daarna wanen we onze in een Franse bistro met soep van geroosterde knoflook, tarte tatin van uien en crème brûlée van witte chocolade. Op zaterdag maken we asperges met een mosterdvinaigrette en daarbij aardappelgratin. Afsluiten doen we met chocoladebroodjes voor bij het ontbijt en financiers voor bij de koffie.

Maandag

Vanavond maken we champignonragout met mosterd en crème fraîche. Omdat het maandag is eten we er wel gewoon pasta bij. Lekker met een tomatensalade met rauwe ui en vinaigrette.

Dinsdag

Cassoulet is een typisch Zuid-Franse stoofpot met bonen. Het is een vrij stevig gerecht dat nu ook nog past. Daarom maken we nu een vegetarische cassoulet voor het avondeten. Eet er grof boerenbrood en augurken bij.

Woensdag

Bij aubergine denk je in eerste instantie aan ratatouille, maar je kunt er ook een aromatische auberginesoep mee maken. Deze soep combineert de aubergine met de zoetige smaak van rode paprika. Voor het hoofdgerecht gaan we minder traditioneel Frans: we maken linzen-venkelgratin met geitenkaas. Wel gebruiken we de Franse Le Puy-linzen. Lekker met aardappels in de schil.

Donderdag

Frankrijk heeft een veelheid aan verschillende regionale keukens. De Provençaalse keuken is één van de populairste. Vandaag eten we barigoule met Provençaalse lentegroenten, ofwel Karls versie van een klassiek éénpansgerecht uit de boerenkeuken. Stokbrood en een goed glas wijn erbij zijn helemaal Frans.

barigoule

Vrijdag

Vanavond wanen we ons in een Parijse bistro. Beginnen doen we met een soep van geroosterde knoflook. Als hoofdgerecht gaan we iets minder traditioneel maar eerder Frans-Brits: we bakken een tarte tatin van geroosterde uien en geitenkaas. Als afsluiter nemen we nog crème brûlée van witte chocola volgens een recept dat we destijds kregen van Herberg Het Volle Leven.

Zaterdag

Zolang het aspergeseizoen duurt, serveren we elke week lekkere witte asperges van bij de boer. Deze keer simpel op zijn Frans: we maken lauw-warme asperges met een mosterdvinaigrette. Lekker met aardappelgratin. Die is trouwens helemaal niet moeilijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd. Geef er eventueel nog een simpele groene salade bij.

Zondag

Deze zondag bakken we op z'n Frans. Voor bij het ontbijt bakken we chocoladebroodjes, ofwel brioches, volgens een recept van supermarktketen Colruyt. Omdat de oven toch warm is, maken we ook nog financiers van een recept van Libelle Lekker. Financiers zijn kleine amandelcakejes. Hiervoor zijn er specifieke bakvormen. Mocht je die niet hebben, gebruik dan een vorm voor madeleines of zelfs een muffinvorm.

chocoladebroodjes colruyt

Fotocredit: Colruyt.be

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter