gnocchi thbDeze week laten we ons deels door de Italiaanse keuken inspireren. Zo maken we op maandag zelf pesto en maken we op woensdag broccoli-gnocchi met tomaten-paprikasaus. Op zondag bakken we hartige Italiaanse muffins voor bij de picknick, samen met vegan kaneelcakejes. Daarnaast hebben we nog andere gerechten uit alle windstreken: bloemkool met mornaysaus en gebakken aardappels, Indiase biryani met witte kool en Peruaans-Chinese rijst met noedels. Op zaterdag geven we een vegetarische barbecue met zelfgemaakte Amerikaanse coleslaw.

Maandag

Zelf pesto maken is helemaal geen immens werk. Verse pesto geeft zoveel meer voldoening dan de standaard groene massa uit de supermarkt. Serveer met verse pasta (die mag wel uit de supermarkt komen) en een salade van komkommer, tomaat en olijven.

Dinsdag

We houden het eenvoudig vandaag. We koken of stomen bloemkoolroosjes en geven hierbij gebakken aardappels en mornaysaus. Deze laatste is een bechamelsaus met geraspte kaas en eidooier. Hoewel je mijns inziens de eidooier ook wel kunt weglaten. Lekker met nog een simpele salade.

Woensdag

Gnocchi kopen we doorgaans in de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf maken. Tijdens de zomervakantie is dit zelfs leuk om samen met de kinderen te doen. Een overgebleven stronk broccoli inspireerde redactrice Helen tot het maken van broccoli-gnocchi met tomaten-paprikasaus. Ook lekker met flink wat kaas erover.

gnocchi bord

Donderdag

Biryani is één van meest populaire gerechten in India. De basis is een rijstgerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Vandaag maken we een biryani met witte kool. Lekker met raita en een papadum. 

Vrijdag

De Chinese keuken heeft de wereld veroverd, maar dan wel in aangepaste vorm. In elk land werden de gerechten aangepast naar gelang de beschikbare ingrediënten en de lokale voorkeuren. Zo is er in Peru een geheel eigen Peruaans-Chinese keuken ontstaan. Een voorbeeld is hiervan is aeropuerto, een gerecht met gebakken rijst, noedels en in ons geval ook lekker veel groente.

aeropuerto

Zaterdag

We halen de barbecue uit de kast of het tuinhuis en grillen heel simpel een paar vegaworstjes en groentespiesjes van champignons, paprika en ui. Laat de houten spiesjes wel eerst even weken in water om verbranden te vermijden. Maak er een coleslaw bij en serveer verder met stokbrood en sausjes naar keuze.

Zondag

Vanmiddag hebben we een picnick in het park. Hiervoor bakken we Italiaanse hartige muffins met mozzarella en harde kaas. En omdat de oven toch warm is, maken we eveneens supersimpele kaneelcakejes van de kookblog Bakken Zonder Beesten. Mocht er nog iets overblijven, ze bewaren zich wel een paar dagen in een afgesloten doos.

kaneelcakejes bakken zonder beesten

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter