noordduitse aardappelsalade thbAardappels zijn lekker en lekker veelzijdig. Daarom eten we deze week vaker aardappels dan gebruikelijk, hoewel we toch beginnen met een pasta met avocado-pestosaus. Op dinsdag maken we dan gebakken bloemkool met gekookte aardappels en op woensdag een klassieke wortelstamppot. Op donderdag geven we aardappels in de schil met verse sperzieboontjes met tomaat. Het weekend zetten we in met friet en kaaskroketten. Op zaterdag bakken we tempeh op de barbecue en geven we er een Noord-Duitse aardappelsalade bij. Toch slot op zondag geen piepers maar een tarte tatin van rode biet.

Maandag

We nemen twee avocado's en we maken er dit keer geen guacamole mee: vandaag gaan we voor een fusiongerecht. We gebruiken de avocado's als basis voor een puur plantaardige avocado-pestosaus. Lekker met pasta. Het gerecht staat zo op tafel, maar toch heeft het klein feestelijk tintje.

Dinsdag

Wist je dat je bloemkool ook in de pan kunt bakken? Snij de bloemkool in roosjes en bak ze gaar in een koekenpan met wat olijfolie op een middelhoog vuur met het deksel op de pan. Serveer met een salade van bruine bonen, fijn gehakte ui, peterselie en tomaat. Geef er verder gekookte aardappels en cocktailsaus bij.

Woensdag

We maken een simpele wortelstamppot volgens de klassieke verhouding van twee delen aardappels en één deel wortels. Werk af met tijm of Provençaalse kruiden. Lekker met vegaballetjes en mosterd.

Donderdag

We hebben versie sperzieboontjes. We koken ze beetgaar en stoven ze dan nog even op met een fijngesneden uitje en knoflook naar smaak. Voeg ook nog één of meerdere mooie rijpe tomaten in blokjes toe. Bak even mee tot ze gaar zijn. Kruid af met peper, zout en fijngehakte peterselie. Geef er aardappels in de schil bij. Rijst kan ook.

Vrijdag

Vrijdag frietdag! Niets gaat boven zelfgemaakte friet natuurlijk. Nog lekkerder wordt het wanneer je er  kaaskroketten bij maakt. Het recept vermeldt niet welk type kaas je moet gebruiken, maar ik raad aan toch te gaan voor een vers geraspte iets pittige kaas zoals oude Goudse kaas of mature cheddar. 

Zaterdag

Het regent niet, dus houden we een kleine barbecue. We bakken gemarineerde tempeh van de barbecue. Hierbij geven we nog een Noord-Duitse aardappelsalade. Verder kan er nog een simpele salade bij en eventueel nog wat stokbrood.

noordduitse aardappelsalade

Zondag

De tarte tatin kennen we als een omgekeerde Franse zoete appeltaart. Appels worden met karamel onder een deeg gebakken en de taart wordt omgedraaid wanneer hij uit de oven komt. Je kunt zo’n taart natuurlijk ook hartig maken en als lunch of diner eten. Ideaal zijn hiervoor wortel- of knolgroenten, omdat ze hun vorm mooi behouden in de oven. In de zomer kunnen we met verse rode bieten van het land een vrolijk uitziende rode tarte tatin maken. 

bietentartetatin

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter