ajvar thbDeze week gaan we op reis in eigen keuken. We maken het thuis lekker zomers met gerechten uit zeer veel verschillende landen. Het eerste wat we maken zijn Italiaanse pannenkoekrolletjes met mozzarella en tomaat. Daarna serveren we Spaanse spinazie met kikkererwten en patatas bravas. Op woensdag zoeken we het minder ver met een Luikse salade met champignons. Op donderdag genieten we van een Griekse stamna met veel groente. Het weekend beginnen we met zelfgemaakte ajvar uit de Balkan. Daarna is het tijd voor couscous met groene groente en pittige saus. We suiten af af op zondag met een orzosalade met venkel en meloengranité met basilicum.

Maandag

Het is zomervakantie en daarom is het leuk om ook eens een keertje samen met de kinderen te koken. Neem dan wel een recept dat ze erg lekker vinden zoals Italiaanse pannenkoekrolletjes met mozzarella en tomaat van Karin Luiten. Volwassenen lusten die trouwens ook graag.

Dinsdag

Vanavond maken we een gerecht uit het zuiden van Spanje: spinazie met kikkererwten. Het is een vrij stevig gerecht waar je ook oud brood in verwerkt. Serveer gewoon met rijst of met patatas bravas voor een iets uitgebreider avondmaal. 

Woensdag

Luikse salade is een traditioneel gerecht met sperziebonen en aardappels uit deze Belgische provincie. Eigenlijk is het geen salade in de strikte zin van het woord, maar een warm hoofdgerecht. In België buiten de provincie Luik is het nog een beetje bekend, maar in Nederland helaas helemaal niet. Daarom maken we vandaag onze eigen vegetarische Luikse salade met champigons.

Donderdag

Van Luik reizen we in gedachten naar Griekenland. Stamna is een traditionele stoofpot die traditioneel in een aardewerken pot opgedient. Hedwig ontdekte het gerecht op vakantie en was zo onder de indruk dat ze eens thuis een vegetarische versie van stamna maakt met onder andere courgette, aubergine, aardappels, tomaat en feta. Geef er eventueel nog een stukje brood bij.

stamna

Vrijdag

Ajvar is een dikke groentesaus op basis van paprika en aubergine. Het gerecht zou oorspronkelijk uit Noord-Macedonië en Servië komen, maar het is nu erg populair in de hele Balkan. Je vindt het ook kant-en-klaar in Turkse winkels bij ons. Traditioneel is ajvar een manier om de groenten te bewaren voor de winter, maar het is natuurlijk ook erg lekker op een mooie zomeravond met een stukje brood en wat snoepgroenten.

ajvar brood

Zaterdag

We steken vanavond de Middellandse Zee over voor couscous met groene groente en pittige saus. De groene groente in het recept zijn sperziebonen en aspergebroccoli, ook wel bekend als bimi. Indien je wil kun je gewone broccoli en peultljes gebruiken. Ook erg lekker. 

couscous groene groente pittige saus

Zondag

Op deze laatste dag van de week gaan we voor zomerse fusion: we combineren invloeden van verschillende landen in een zonnig gerecht voor een vakantiegevoel in eigen tuin of op eigen balkon. Als hoofdgerecht maken we orzosalade met venkel. Lekker met wat stokbrood erbij. Als dessert als verfrissend vieruurtje eten we dan weer meloengranité met basilicum. Dit is simpel te bereiden maar met een geweldig resultaat.

meloengranite met basilicum

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter