Open menu

GestoofdeLimabonenArtisjokSjabloonWat eten we tijdens deze septemberweek? Lekker gevarieerd met groenten en fruit van het seizoen en hoofdzakelijk van eigen bodem. Op maandag starten we alvast met een andijviestamppot met gorgonzola. Op dinsdag wordt het bloemkool op z'n Grieks. Daarna gaan we verder met pompoenrisotto met maïs en mozzarella en gestoofde limabonen met artisjok. Op vrijdag bakken we een lekker klassieke quiche met broccoli en kerstomaatjes. Op zaterdag staan spinaziepici met venkel, paprika en kikkererwten met tomatendressing op het menu. Op zondag maken we dan een crumble met peer en chocolade voor bij de koffie.

Maandag

Bij gorgonzola denken we aan Italiaanse gerechten, maar wist je dat die ook erg lekker is in de Hollandse andijviestamppot? Dat wordt het dus voor vanavond. Erbij eten we gebakken seitanplakken. Of als je een pan uitsparen wil, kun je de stamppot ook afwerken met een handje walnoten. Een groene salade met rucola als bijgerecht mag ook nog.

Dinsdag

Karl kreeg een bloemkool en maakte er een zonnig gerecht mee. Deze bloemkool op z'n Grieks met tomatensaus zwarte olijven is een leuk gerecht om er een weekdag mee op te fleuren. Karl at er aardappelpuree bij, maar rijst of pasta kan ook. Heb je nog een stukje feta in de koelkast? Dit past ook nog bij het gerecht.

Woensdag

Bij de gorgonzola van maandag dacht je misschien al aan risotto? Wel deze zetten we vandaag op het menu, maar die maken we dan wel  minder traditioneel Italiaans klaar. Aangezien de pompoenen nu al geoogst worden, maken we een pompoenrisotto met maïs en mozzarella. Dit is een volledig gerecht op zich, hoewel sommigen er toch een stukje brood bij lusten.

pompoenrisottomais

Donderdag

Indien je je nog nooit hebt afgevraagd hoe je een artisjok schoonmaakt, vind je hier de volledige handleiding. Het is gewoon een kwestie van het een keertje doen, daarna gaat het als vanzelf. Niets moeilijk aan. Als avondeten maken we dan gestoofde limabonen met artisjok, een mooi en puur gerecht. Hier geldt: brood mag erbij, maar hoeft niet per se. 

GestoofdeLimabonenArtisjok

 

Vrijdag

Quiche is voor sommigen misschien een ouderwets gerecht, maar eigenlijk is het gewoon tijdloos. Daarom bakken we vanavond een klassieke quiche met broccoli en kerstomaatjes. Om deze op de vrijdavond gezellig samen op de bank op te eten. Of gewoon aan tafel met een glas witte wijn erbij. Jij kiest.

Zaterdag

Pici is een pastasoort uit Toscane. Ze is gemaakt van griesmeel en je hebt er geen pastamachine voor nodig. Je vormt ze gewoon met de hand, kinderen mogen zelfs meehelpen. We hebben vanavond wat meer tijd, dus gaan we ervoor. Voor extra kleur, smaak en groenten voegen we spinazie toe aan het pastadeeg. Zo krijgen we een heerlijk bord spinaziepici met venkel, paprika en kikkererwten met tomatendressing.

spinaziepici 600px

Zondag

Volgens het journaal zijn er iets minder peren aan de bomen dit jaar, maar ze zijn wel dikker en extra lekker. We hebben er al zin in. Daarom bakken we voor bij de koffie een crumble met peren en chocolade. Serveer warm, eventueel met geklopte room, vanille-ijs, of crème fraîche.

CrumblePerenChocoEmma

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama