KruidigeperencakethumbWe zijn al in oktober, de herfst komt langzaam op gang. Dit sijpelt ook door in ons weekmenu. Toch beginnen we relatief zomers met een pita met vega-gyros, rauwkost en knoflooksaus. Op dinsdag maken we een lasagne met ricotta en flespompoen. Op woensdag staat een aardappelsalade met walnoten en blauwe kaas op het menu. Donderdag koken we Hollands-Indiaas in de vorm van kruidige kapucijnercurry. Vrijdag is nog Hollandser met een plaattaart met oranje groenten. De zaterdagse lunch wordt een romige courgette-bloemkoolsoep met kerrie. tot slot bakken we op zondag een feestelijke cake met peer en hazelnoten.

Maandag

Na een drukke werkdag mag het eten makkelijk zijn, maar toch ook leuk, lekker en toch wat gezond. We maken daarom zelf pita's met volkoren pitabroodjes, plantaardige gyros van Vivera, door Meta getest en goed bevonden, en rauwkost naar keuze. Neem bijvoorbeeld komkommer, minitomaatjes, paprika, rauwe rode ui, olijven, ijsbergsla... Werk af met een lepel zelfgemaakte knoflooksaus.

Dinsdag

Tijd voor pompoen, meer bepaald voor flespompoen, ook wel bekend als butternut. Deze is lekker klein en kan in één keer op. We maken een pompoen-ricottalasagne met vegagehakt en salie. Het recept stelt tofugehakt voor, maar tegenwoordig is er zoveel meer keuze in de supermarkt. Neem gewoon de soort die je het lekkerst vindt - of die net in de aanbieding is.

Woensdag

Vanavond maken we een aardappelsalade, maar wel een die bij de herfst past. Deze aardappelsalade met roquefort en walnoten wordt het dus. Zonder mayonaise maar met een mosterdvinaigrette. Zoals ook voorgesteld in het recept kan je de selderij vervangen door koolrabi. Dit gerecht is trouwens een maaltijd op zich, hier hoeft niets meer bij.

Donderdag

Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditioneel Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Het is een gemakkelijk te bereiden gerecht dat past voor veel gelegenheden, ook op een donderdagavond. Geef er rijst bij.

Kapucijnercurry

Vrijdag

Emma maakte deze oranje plaattaart met wortel en paprika voor tijdens de Olympische Spelen, maar deze is natuurlijk ook lekker op elke andere dag. Daarom serveren we hem vanavond voor bij de borrel. Voor toch nog een extra Hollandse toets drinken we er een oude graanjenever bij.

oranje plaattaart

Zaterdag

Vanavond gaan we gezellig op restaurant. De lunch komt wel uit eigen keuken vandaag: we maken een romige courgette-bloemkoolsoep met kerrie. Lekker met een stukje stokbrood.

Romige bloemkool courgettesoep met kerrie

Zondag

De herfst komt stilaan op gang. Dat betekent dat we weer verse peren en hazelnoten kunnen krijgen. Daarom bakken we vandaag een kruidige cake met peren en hazelnoten. Lekker voor bij de koffie of bij de thee. De cake bewaart zich wel een aantal dagen, zodat we tijdens de week ook nog een stukje hebben, tenzij hij meteen volledig opgegeten wordt.

Kruidigeperencake

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter