Open menu

pasta e fagioli bianchi thbGeen thema deze week, we laten ons leiden door waar we op dat moment zin in hebben. Op maandag eten we een Midden-Oosterse couscous met artisjok en walnoot. Op dinsdag houden we het simpel met aardappels, broccoli en een salade van bruine bonen. Op woensdag zetten we gebakken aardappels met prei en kastanjechampignons op tafel. Daarna wordt het een traditioneel doch onbekend Italiaans gerecht: pasta met witte bonen. We hebben ook zin in barbecue, maar omwille van de dalende temperaturen bakken we dan maar groentespiesjes in de oven. Op zaterdag maken een vegetarische moussaka Tot slot op zondag bakken we een herfstige cake met kweepeer. Zo komen we smakelijk de week door.

Maandag

Midden-Oosters eten is lekker. Kruidig, fris in de zomer maar juist verwarmend in de winter. Een voordeel: veel ingrediënten van Midden-Oosterse gerechten zijn het jaar rond te krijgen. Wel houden we het simpel vanavond. We maken couscous met artisjok en walnoten. De walnoten kun je zelf vrij makkelijk in de natuur vinden, de artisjokken komen gemakshalve wel uit een potje vanavond.

Dinsdag

Geen nood aan een kookboek of zelfs een uitgewerkt recept vandaag: we maken gestoomde broccoli en gekookte aardappels in de schil. Daarbij komt nog een salade van bruine bonen. Voeg bij de bonen een fijngehakt rauw uitje, fijngehakte peterselie en een vinaigrette van olie, azijn, mosterd, peper en zout. Tip: maak een extra portie aardappels, handig voor morgen.

Woensdag

De overgebleven aardappels van gisteren bakken we op. Verder bakken we prei met een fijngehakt teentje knoflook. Wanneer de prei bijna gaar is, voeg je kastanjechampignons in kwartjes toe. Laat alles gaar worden. Kruid af met peper en zout. Bestrooi met geraspte kaas naar believen. Mosterd erbij mag, ketchup ook.

Donderdag

Pasta met witte bonen is een typisch gerecht uit Italië. Toch ga je het niet in een restaurant tegenkomen, wellicht omdat het geldt als armeluiseten in Italië. Daar trekken we ons niets van aan en daarom maken we het vanavond gewoon zelf. Geef vooraf eventueel nog een een kleine salade met tomaat.

pasta e fagioli bianchi

Vrijdag

We hebben zin in nog een laatste barbecue, maar toch is het net te koud om buiten te staan bakken, laat staan eten. Daarom maken we groentespiesjes met halloumi uit de oven. Dit komt toch aardig in de buurt. Serveer met brood, knoflooksaus, kerstomaatjes en een pastasalade.

Groentespies

Zaterdag

Onze spiesjes van gisteren hadden al een hint van de Griekse keuken. Vandaag gaan we iets authentieker, maar toch niet helemaal met onze eigen versie van vegetarische moussaka. Een geslaagd ovengerecht voor een gezellig etentje op zaterdag. Lekker met Griekse salade en tzatziki.

Zondag

Het weer slaat om en we willen ons weer binnen verwarmen na een lange wandeling. Rond deze tijd duikt de bij ons bijna vergeten vrucht, de kweepeer, weer even op. Ze is familie van de appel en de peer maar laat zich toch niet rauw eten. De kweepeer is wel ideaal om te verwerken in allerlei bereidingen zoals jam en gebak. Daarom bakken we vandaag een herfstige cake met kweepeer voor bij de koffie.

kweeperencake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama