Open menu

venkelovenschotel thb"Wat doen jullie wanneer het straks om vijf uur 's avonds al donker wordt?" vroeg een Colombiaanse vriend me onlangs. Een goeie vraag. Eigenlijk gaat het leven gewoon door, met het verschil dat we het vooral binnen erg gezellig maken. Verwarmende gerechten spelen hierbij een belangrijke rol. Met de komst van het winteruur zetten we deze daarom nu in de kijker. Op maandag beginnen we met tagliatelle met spruitjes en boteranijs. Op dinsdag eten we een kazige orzo. Op woensdag maken we een ovenschotel met gemengde groenten en venkel. Daarna is volkoren ravioli met boerenkoolsla, geroosterde bloemkool, kappertjes en oregano aan de beurt. De vrijdagavond maken we het extra gezellig met quesadilla’s met kastanjechampignons, spinazie en cheddar. Op zondag lunchen we met pompoensoep. Tot slot bakken we op zondag een sinterklaasbananenbrood.

Maandag

Het spruitjesseizoen begint weer. De ene kijkt ernaar uit, de andere krijgt er bijna nachtmerries van. Spruitjes moet je gewoon leren waarderen. Begin met een gerecht waarin de spruitjes weliswaar tot hun recht komen maar zeker niet overheersen. Tagliatelle met spruitjes en boteranijs is op dat vlak een aanrader. Het lichtbittere van de minikooltjes wordt genuanceerd en gebalanceerd door het zoete van de kerstomaatjes en het anijsachtige van de steranijs. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk te maken met weinig ingrediënten. Ideaal voor een maandag dus.

Dinsdag

Elke pastavorm heeft zijn eigen kenmerken en is daarom meer of minder geschikt voor bepaalde gerechten. Orzo neemt wel een bijzondere plaats in: doordat hij wat lijkt op een grote rijstkorrel is hij niet echt geschikt om te serveren met bolognesesaus. Wel erg lekker is deze kazige orzo, die je kunt als een mengvorm tussen risotto, omwille van de vorm, en mac & cheese, omwille van de smaak. Serveer met gestoomde broccoli en eventueel nog een kleine salade.

Kazige orzo

Woensdag

Redacteur Helen mag je naar eigen aangeven wakker maken voor alles wat met gegratineerde kaas de oven uitkomt. Dat knapperige korstje van de kaas, heerlijk. Om de boel een beetje in balans te houden, bevat deze groenten-ovenschotel met venkel ook lekker veel frisse groentes. Deze simpele schotel leent zich uitstekend voor restverwerking: een halve paprika, handje champignons, enzovoort.

venkelovenschotel

Donderdag

Ravioli kun je kopen of zelf supersnel klaarmaken. Deze dient als basis voor onze volkoren ravioli met boerenkoolsla, geroosterde bloemkool, kappertjes en oregano. Zo krijg je bijna moeiteloos een mooi én gezond recept voor een donderdagavond. 

ravioli met bloemkool kappertjes en kaas

Vrijdag

Geen pizza vanavond, maar deze Europese quesadilla’s met kastanjechampignons, spinazie en cheddar gaan wel een beetje in de richting. Hedwig heeft dit gerecht leren kennen in Praag om het daarna in een eigen recept te verwerken. Geef er de twee dipsauzen uit het recept bij. Lekker om samen op bank op te eten.

hedwig quesadilla

 

Zaterdag

Voor een zaterdagse lunch kregen we een recept voor pompoensoep met crème fraîche van Jumbo. Dit is een mooi basisrecept, maar pompoensoep hoef je eigenlijk geen twee keer hetzelfde te maken: voeg verse kruiden toe, og voeg een aardappel toe voor meer binding. De wortel die in de koelkast ligt te verpieteren mag probleemloos mee in de soeppot. Wat kaas erbij is natuurlijk ook altijd lekker.

pompoensoep creme fraiche

Zondag

De Sint is nog lang niet in het land, maar toch bakken we vandaag een sinterklaasbananenbrood. Dit is een cake met onder andere banaan, amandel en speculaaskruiden. Een plak hiervan bij de koffie maakt een koude zondag extra gezellig, bijvoorbeeld na een lange natuurwandeling.

sinterklaasbananenbrood aangesneden

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama