Kapucijnercurry kleinWe zijn al aangekomen bij het vierde weekmenu van 2022. We hebben geen speciaal thema, wel werken we vooral met simpele ingrediënten. Als eerste gerecht maken we een pasta met een saus van rode linzen. Daarna eten we langgestoofde zuurkool met aardappels en vegaworstjes. Op woensdag wordt het een kruidige kapucijnercurry. Op donderdag bakken we een tarte tatin van geroosterde uien. Spaanse aardappeltortilla is dan weer een prima borrelhap voor de vrijdag. 's Zaterdags dineren we gezellig met knolselderijsoep met appel en blauwe kaas, pittige paddenstoelen-paprikaragout en vanille-ijs met advocaat. Tot slot bakken we op zondag een appelcake met pudding en amandelcrumble.

Maandag

We beginnen met een simpel recept afkomstig uit de studentenkeuken. Deze pasta met rode linzen klinkt in eerste instantie wat experimenteel, maar het resultaat is erg lekker, dus waarom niet? Geef er eventueel een kleine groene salade bij.

Dinsdag

Zuurkool hoort bij de Hollandse winter. Dit keer nemen we de tijd en laten we op advies van Tertia de zuurkool anderhalf uur stoven, zodat hij een heel andere smaak krijgt. Lekker met aardappels in de schil, vegetarische knakworstjes en een lik mosterd.

Woensdag

Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditionele Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Lekker met basmatirijst.

Kapucijnercurry

Donderdag

Uien worden meestal gebruikt als smaakmaker, maar ze kunnen evengoed dienen als volwaardige groente. Daarom bakken we vanavond tarte tatin van geroosterde uien. Hier kruipt wat tijd in, maar je hoeft er anderzijds ook niet constant naast te staan. Onder andere in Belgische supermarkten vind je ronde vellen vers bladerdeeg in het koelvak. Dit is natuurlijk veel gemakkelijker om te gebruiken dan vierkant diepvriesbladerdeeg.

tarte tatin met geroosterde uien

Vrijdag

Het is een topper op borrels: de Spaanse aardappeltortilla. En hij is de schrik van veel koks, want je moet hem omdraaien en dat durft niet iedereen. Maarl met de nodige voorzichtigheid en eventueel met behulp van een bord lukt dit wel. Lekker met ketchup of mosterd.

spaanse tortilla

Zaterdag

Vanavond maken we het een beetje feestelijk, maar toch ook niet te uitgebreid. Beginnen doen we met knolselderijsoep met appel en blauwe kaas. Dit is een winterse, romige soep die door de toevoeging van appel én blauwe kaas een rijke smaak heeft. Als hoofdgerecht geven we pittige ragout van paddestoelen en paprika van Hedwigs persoonlijke receptenblog. Deze serveren we niet met stokbrood, maar met friet en bladerdeeggebakjes. Salade mag maar hoeft niet. Voor het dessert gaat we niet lang in de keuken staan: een bolletje vanille-ijs met een lik advocaat is ook prima als afsluiter.

Hedwig pittige ragout

Zondag

We eindigen de week met een nieuw recept van de vegan bakblog Bakken Zonder Beesten. Jessi creëerde dit keer een appelcake met pudding en amandelcrumble. De inspiratie haalde ze uit Duitsland, waar cake met pudding heel gewoon is. Het doet ons ook wat denken aan een kruisbestuiving tussen een appelcake en een Limburgse vlaai. Los hiervan is het gebak gewoon erg lekker voor bij de koffie.

appelcake pudding amandelcrumble

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter