Open menu

Rarbarberkruimeltaart met pecannoten kleinDeze week eten we vooral zonnige lentegerechten, maar ook een paar gerechten die passen op elk moment van het jaar. We beginnen met één uit die laatste categorie: broccoli met geitenkaas uit de oven. Op dinsdag maken we een salade van groene asperges met paprikapoeder en Italiaanse harde kaas. Op woensdag staat een puur plantaardige lenterisotto op het menu. Op donderdag maken we aardappelpuree met tuinkruiden, bietensalade en een kaaskroket. Op vrijdag wordt het mezze met een walnotendip en op zaterdag faking eend van Karin Luiten. Op de laatste dag van de week bakken we tot slot rarbarberkruimeltaart met pecannoten.

Maandag

Broccoli is een groente die veel wordt gegeten. Het is tenslotte een makkelijke groente: je kunt hem koken, stomen, roerbakken en bijvoorbeeld ook heel goed verwerken in een hartige taart. Zo'n taart vinden we voor vandaag wat veel werk, daarom maken we broccoli met geitenkaas uit de oven. De broccoli kook je eerst beetgaar. Dit kan ook prima in drie à vier minuten in de magnetron. Snij de broccoli in roosjes en doe hem in een afgedekte (glazen) schaal met een bodempje water. Serveer het gerecht met aardappels in de schil.

Dinsdag

Het aspergeseizoen is volop bezig. We eten elke week aspergens, maar vandaag kiezen we voor een minder klassiek gerecht. We maken een salade van groene asperges met paprikapoeder en Italiaanse harde kaas. Lekker met vers brood.

aspergespaprika

Woensdag

Op de website van Vegan Challenge vinden we een recept voor frisse lenterisotto met onder andere erwtjes en geroosterde paprika. De moeilijkheidsgraad van het recept beschrijven ze als "uitdaging". Dit is ons inziens wat overdreven, want een risotto is gemakkelijk te maken zolang je de stappen maar volgt. Bij flinke trek kun je er nog geroosterde groenten bij serveren.

Donderdag

Geen moeilijk gedoe vandaag. We maken een simpele aardappelpuree die we afwerken met fijn gehakte rauwe ui en verse kruiden naar keuze: peterselie, bieslook, dille.. Hierbij geven we gekookte rode biet met een balsamicovinaigrette, wat bladsla en kaaskroketten of een kaasburger uit de supermarkt.

Vrijdag

Het Algemeen Dagblad schreef onlangs een weinig flatterend artikel over supermarkthummus: hierin zitten doorgaans zoveel toevoegingen dat je beter zelf aan de slag kunt gaan voor een lekker resultaat. We gaan nog een stapje verder, want in plaats van industriehummus kun je een heleboel andere lekkere smeerseltjes zonder veel moeite zelf maken. Een minder bekend mezzegerecht is bijvoorbeeld is hab-el-jose, een Midden-Oosterse walnotendip. Serveer met rauwe groente, olijven, warme pitabroodjes of met wat je ook maar lekker hierbij vindt.

Walnotendip

Zaterdag

Heel recent verscheen het kookboek Vega zónder pakjes en zakjes van Karin Luiten. Uit dit kookboek maken we faking eend, vegan pannenkoekjes met Aziatische shiitake-vulling. "Faking eend" is natuurlijk een woordspeling op Peking eend. Mensen die Karins Facebookpagina volgen kennen haar gevoel voor droge humor wel. Het is een leuk gerecht voor een ontspannen zonnige avond met familie of vrienden.

fakingeend

Zondag

De hoogtijdagen van de lente zijn tegelijk de rabarbertijd. Deze zoetzure stengels gedijen prima in elke tuin, maar je vindt ze gelukkig ook bij elke goede supermarkt of groenteboer. Rabarbarcompote is 's morgens lekker over de havermout, maar het is zondag, dus mag het iets verfijnder. We bakken daarom Emma's rarbarberkruimeltaart met pecannoten voor bij de koffie. Eet de taart lauwwarm of afgekoeld, eventueel met een dot opgeklopte room.

Rarbarberkruimeltaart met pecannoten

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama