Open menu

roti bakras thbVoortbordurend op de artikelen van deze week op Vegatopia, maken we dit keer een weekmenu met wereldgerechten, vooral uit Zuid-Amerika en uit Azië. We beginnen de week met een exotische koolsalade uit Paraguay. Op dinsdag eten we een vegetarische Surinaamse roti. Op woensdag maken we Indiase tandoori met bloemkool en paneer. De dag erna koken we Indonesisch, meer bepaald oseng tempeh. Op vrijdag borrelen we met Braziliaanse kaasbitterballen. Op zaterdag zetten we pad thai op het menu. Tot slot bakken we op zondag challa, een traditioneel Joods brood.

Maandag

Paraguay is voor ons wellicht het minst bekende en minst toeristische land van Zuid-Amerika. Maar juist door de geïsoleerde positie heeft het land de taal en de cultuur van de Guarani kunnen behouden. Deze invloed is ook merkbaar in de lokale keuken. Vandaag kiezen we voor de 'nationale salade' van het land, ensalada paraguaya, een soort coleslaw met een zoete toets. Lekker met gebakken aardappels en een vegaburger.

Dinsdag

Over naar Suriname, dat helemaal bovenaan in Zuid-Amerika ligt. Suriname heeft een kleine bevolking en richt zich meer op het Caribisch gebied dan op het continent. Brazilianen en Colombianen trekken dan ook soms grote ogen wanneer ze Surinaamse restaurants in Amsterdam en Rotterdam zien. Mari Maris maakte voor Vegatopia roti, op z'n bakras een vegetarische versie van dit typisch Surinaamse gerecht.

roti bakras met zakje massala

Woensdag

Deze week brachten we reeds een recensie van de Vega Atlas van Isabel Boerdam samen met een recept. We trekken de lijn door en maken ook een wereldgerecht van haar website De Hippe Vegetariër. Ons oog viel op Indiase tandoori met bloemkool en paneer, een recept van hoofdredactrice Lieske van der Waals. Paneer vind je nu vlot in biowinkels en goede supermarkten, maar je kunt ook tofu gebruiken. In India heb ik trouwens zelf "soja paneer" op pakjes tofu zien staan. Serveer met roti (indien over van gisteren), naan of rijst.

Donderdag

Een weekmenu met wereldgerechten zou niet compleet zijn zonder een gerecht uit Indonesië. We maken die wel niet uitgebreid, want voor een weekavond is een enkel gerecht wel genoeg. We kiezen voor oseng tempeh, een kruidige bereiding met tempeh, spinazie en sperziebonen. Wanneer je salam niet kunt vinden, geen ramp. Vervang het dan door kerrieblaadjes of eventueel laurier. Dit geeft niet hetzelfde resultaat, maar wanneer je een ingrediënt niet kunt kopen in jouw buurt moet je soms creatief zijn. Serveer de oseng tempeh met rijst.

oseng tempeh

Vrijdag

Voor bij de borrel vanavond maken we Braziliaanse kaasbitterballen. Dit is een typische snack uit het land. Ze lijken op kaaskroketten, maar zijn veel gemakkelijker en sneller te maken. Gebruik wel een goede kaas die je zelf lekker vindt, dus niet zomaar de eerste de beste geraspte kaas uit de supermarkt.

kaasbitterballen

Zaterdag

Pad thai is één van de meest iconische gerechten van Thailand. Het vreemde is dat dit gerecht weinig echt Thaise ingrediënten bevat en het daarom voer is voor historische discussies. Dit staat de populariteit binnen en buiten Thailand echter niet in de weg. We maken een vegetarische pad thai volgens een recept van Tertia. Serveer eventueel met een salade.

padthai

Zondag

Challa is een traditioneel Joods gevlochten brood dat op Shabbat gegeten wordt. We willen deze traditie geen oneer aandoen, maar om praktische redenen bakken wij het voor op zondag. Dit kan bij het ontbijt, maar het is ook lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus.

Traditionele challe NOSH Esther Erwteman

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama