regenboogrolkleinDe temperaturen maken een korte piek en zakken daarna weer naar het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Daarom maken we deze week gerechten die zowel zomers zijn als gerechten voor elk moment van het jaar. We bijten de spits af met snelle spaghetti met courgette en aubergine en gaan verder met zelfgemaakte kaasschnitzels. Op woensdag maken we een zomers orzosalade met feta en tomaatjes. Daarna 2 dagen lekker kleurrijk: eerst een bloemkool-paprikaquiche en daarna regenbooglenterolletjes. Op zaterdag een gerecht voor op elk moment, pittige oesterzwammen met pindasaus en sobanoedels. Tot slot serveren we Schotse cranachan met frambozen op zondag.

Maandag

Een snelle spaghetti voor na een lange dag, met veel groente, daar kun je ons blij mee maken. Sowieso met snelle recepten op maandagen. Omdat courgettes nu in de tuin beginnen te groeien, maken we snelle spaghetti met courgette en aubergine. De verhoudingen van de groente kan je aanpassen. Serveer eventueel met kaas.

Dinsdag

Kaasschnitzels kun je kopen in de supermarkt, maar ze zijn even snel zelf gemaakt. Serveer met een gemengde salade met bijvoorbeeld bladsla, radijsjes, komkommer... Kijk vooral wat er nog in de koelkast ligt. Geef er verder nog gekookte aardappels of puree bij.

Woensdag

Het kan soms al flink warm worden in juni. Daarom kiezen we voor een pastasalade, orzo met feta, pruimtomaatjes en peterselie. De salade eet je lauwwarm, je mengt de warme orzo onder de koude ingrediënten. Maar wanneer wat overblijft is deze pastasalade 's anderendaags koud ook nog lekker - al dan niet met geroosterde groenten erbij.

orzofrederike

Donderdag

Kan bloemkool in de quiche? Natuurlijk! We voegen de daad bij het woord en bakken een kleurrijke quiche met bloemkool en paprika voor vanavond. Dit is al een stevige groentemaaltijd op zich, maar indien gewenst mag er nog een groene salade bij.

bloemkoolquiche

Vrijdag

Lenterolletjes, koude loempiaatjes met rijstvellen, zijn lekker bij warm weer en daarbij kun je ze makkelijk van tevoren klaarmaken op voorwaarde dat je ze goed afdekt. Voor vanavond gaan we lekker kleurrijk met Marleens regenboogrolletjes. Lekker als snack, als voorgerecht en als onderdeel van een uitgebreidere zomermaaltijd.

regenboogrol3

Zaterdag

Vandaag maken we pittige oesterzwammen met pindasaus, een recept van Hedwigs persoonlijke receptenblog. Dit fusiongerecht past op elk moment van het jaar. Serveer de oesterzwammen met boekweitnoedels, dunne komkommerplakjes en eventueel nog atjar taugé.

Hedwig oesterzwammen met pindasaus

Zondag

Vandaag maken we een gerecht met haver, maar niet als ontbijt, want er gaat een slok whisky in. Geen havermoutpap dus, maar cranachan, een traditioneel Schots dessert van havermout, whisky en frambozen. Deze laatste zijn in het seizoen, dus dat komt goed uit. Een frambozenstruik doet het trouwens ook prima in een pot op een terras. 

cranachan

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter