Open menu

vegan kip kerrie kleinDe zomervakantie is voorbij. Alle kinderen zijn terug naar school en dit doet ons terugdenken aan onze eigen kindertijd. Daarom zijn we in een nostalgische bui en koken we de hele week lekker retro, soms echter wel met een twist. Op maandag maken we champignons à la grecque en op dinsdag een Indische macaronischotel. Een stamppot kan niet ontbreken, dus eten we er op woensdag eentje met spinazie. Daarna is vegan kip-kerrie met ananas aan de beurt. Voor de vrijdagse borrel maken we champigonbitterballen. Daarna mijmeren we weg met een linzen-huzarensalade. Tot slot bakken we op zondag appelcrumble met tijm en gember.

Maandag

Vandaag hoeven we enkel voor een licht gerecht te zorgen. Daarom maken we champignons à la grecqueHoewel het letterlijk 'champignons op Griekse wijze' betekent, is het helemaal geen Grieks gerecht. De naam verwijst eerder naar de mediterrane bereidingswijze. Het was één van de eerste 'exotische' gerechten die een paar decennia geleden bij ons geïntroduceerd werden. Serveer met brood of toast.

Dinsdag

In de jaren 1970 at redacteur Jol met veel plezier een Indische macaronischotel. Het gerecht geraakte in de vergetelheid, tot voor kort, en toen schreef ze meteen dit recept uit voor Vegatopia. Lekker ouderwetse fusion en gemakkelijk om te maken. Seveer de macaronischotel op zijn Indisch met zoetzuur en/of salade met knapperige taugé.

indische macaroni geserveerd

Woensdag

Zeg je Hollandse nostalgie, dan zeg je stamppot. Dus deze kan niet in ons weekmenu ontbreken. Voor boerenkool is het nog wat vroeg in het jaar, maar spinaziestamppot daarentegen kan prima. Daarom eten we we vanavond stamppot spinazie met champignons en pijnboompitten.

spinaziestamppot

Donderdag

Van nostalgisch naar een klein beetje fout. Het retro-gerecht bij uitstek is natuurlijk kip-kerrie met stukjes ananas.Een klassieker uit de jaren 1980 die zelfs nu nog opduikt. We halen een pak vegan kipstukjes uit de supermarkt en gaan voor vegan kip-kerrie in een nieuw jasje, maar natuurlijk nog steeds met ananas. Serveer met rijst.

vegan kip kerrie

Vrijdag

De vakantie is voorbij, de klassieke borrel komt terug. De bittergarnituur maken we dit keer zelf. We rollen, paneren en frituren lekkere champignonbitterballen. Je kunt er ook kroketten van maken voor tussen een broodje. Ook laten deze bitterballen zich goed invriezen. Maak dus gerust een grotere portie.

Champignonbitterballen Marleen 4x

Zaterdag

Iedereen heeft wel een verre herinnering aan een huzarensalade uit een plastic bakje uit de supermarkt, die je dan ook nog eens at met het bijgeleverde kleine onhandige plastic vorkje. En eigenlijk was dit toch zo slecht nog niet. Voor haar kookboek Bonen! maakte Joke Boon een gezondere maar nog steeds nostalgische vrolijke linzenhuzaar. Lekker met toast of stokbrood.

LinzenslaatjeJoke

Zondag

De meest retro taart is zonder twijfel de klassieke Hollandse appeltaart. Nog steeds erg lekker, vinden we. Maar toch gaan we deze vandaag niet bakken. In plaats daarvan kiezen voor appelcrumble met tijm en gember. Dit appelkruimelgebak is eenvoudig en snel te maken en lekker pittig! Natuurlijk mag hier best een bolletje ijs bij.

Appelcrumble Antoinette

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama