Open menu

Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk met de laatste loodjes van haar kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. Vandaag: een slaatje van linzen!

Lang geleden werkte ik als verpleegkundige in het AMC. Bijna iedere maand had ik een week lang nachtdienst. ’s Nachts werken heeft invloed op je bioritme en je spijsvertering. Ik werd midden in de nacht, als ik vocht tegen de slaap, overmand door een onbedwingbare trek in vieze slaatjes. Slaatjes in een plastic bakje met een mayonaisesaus overgoten, een plakje hardgekookt ei en een fel gekleurd plastic vorkje erbovenop. Die verkochten ze in de automaat van de hal van het ziekenhuis.

Soms word ik nogal weleens overvallen in hevige trek in zo’n fout slaatje. Dan koop ik er een bij de supermarkt, die ik vervolgens met kleine hapjes, genietend met dat plastic vorkje opeet. En nu heb ik zelf zo’n slaatje nagemaakt. Omdat ik zomaar overvallen werd door de herinnering eraan. Ik maakte een versie met linzen en allemaal lekkere, meer gezonde ingrediënten. Vrolijke linzenhuzaar noem ik het. Vrolijk door de kleuren en het genoegen. Ik overweeg om een portie in een plastic bakje te doen, met saus te overgieten en daar een plakje ei en een plastic vorkje op te leggen. Voor de nostalgie.

Vrolijke linzenhuzaar

voor een flinke schaal voor 6-8 personen

400 g aardappel
75 g berglinzen (als je die niet hebt neem dan een ander kleine soort die heel blijft tijdens het koken)
50 g wortel, in blokjes
50 g diepvriesdoperwtjes
100 g lekkere mayonaise
2 el inlegazijn uit de augurkenpot
peper en zout
mespunt kurkuma
1 kleine rode ui of sjalot, heel fijn gesnipperd
75 g augurken, fijngehakt

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze met water en een snuf zout helemaal gaar. Giet af en laat ze droog stomen.
  • Was de linzen in een zeef en zet ze op met water zonder zout. Kook ze in 20-25 minuten gaar, controleer dit door er een te proeven. Giet af en spoel met koud water af. Laat uitlekken.
  • Kook de wortel en de dopererwtjes in 5 minuten gaar in wat water met een snuf zout. Giet ze af en laat uitlekken.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng er de mayonaise, de inlegazijn van de augurken, peper, zout en de kurkuma doorheen. Als alles tot een soort romige puree is gemengd, voeg dan de ui en augurk, de doperwt en de wortel toe en meng goed.
  • Schep tot slot de gare, uitgelekte linzen erdoor en meng goed. Breng zo nodig verder op smaak met meer zout en peper.
  • Laat in de koelkast koud worden en op smaak komen.
  • Je kunt de salade in een koelkastdoosje bewaren of op een schaal als een salade opmaken. In dat geval kun je er wat (met augurkennat) aangelengde mayonaise overheen gieten en het geheel garneren met plakjes hardgekookt ei en augurk. Retro leuk.

Lekker met toast of stokbrood.

Joke's boek komt medio november uit. Al eerder plaatsten we uit dit boek een recept voor dahl, tempeh in poesta-stijl, gevulde peultjes en zoetzuur van linzen.


Meer met linzen!

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama