Open menu

pellkartoffeln thbDe herfst laten we steeds meer doorsijpelen in ons weekmenu. We maken gerechten die snel klaar zijn, maar ook dingen die wat meer tijd vergen en leuk zijn om met anderen te delen. We beginnen met een kruidige courgettesoep als lunch. Daarna maken we rozemarijn-rösti en savooiekool met kaas-champignonvulling. Pellkartoffeln zetten we op woensdag op tafel. Op donderdag maken we puree van peterselie en appel. Op vrijdag bakken we zelf pittige uienkruiers. Het weekendetentje wordt Oostenrijks: aardappelknödel met champignon-kruidensaus. To slot ontbijten we op zondag met brood met gemarineerde tofureepjes.

Maandag

Nu het niet meer zomers warm is, kan een bord soep op het middaguur wel smaken. Voor vandaag koken we een kruidige courgettesoep. Prima als maaltijdsoep met wat lekker brood erbij, maar ook zeer geschikt als smaakmakend voorafje, in een kommetje of hittebestendig glaasje.

Dinsdag

Savooiekool duikt weer vaker op in de groentewinkel of groentenafdeling van de supermarkt. In het kerstarchief van Vegatopia vinden we een recept voor rozemarijn-rösti en savooiekool met kaas-champignonvulling. Enerzijds heeft het gerecht een feestelijk tintje, maar anderezijds is het prima te maken op een doordeweekse dag en kost het zeker geen arm en een been.

Woensdag

Pellkartoffeln zijn lekkere aardappeltjes die je in de schil kookt en ook zo serveert. Je pelt ze aan tafel en brengt ze op smaak met bijvoorbeeld boter of lijnzaadolie met peper en zout, maar er wordt ook vaak kwark of kruidenkwark bij geserveerd. Voorwaarde voor succes is natuurlijk wel dat je nieuwe, vastkokende aardappeltjes van goede kwaliteit gebruikt. Geef er in de pan gebakken bloemkool bij.

pellkartoffeln schillen

Donderdag

Bij de betere groenteboer vind je momenteel peterseliewortel. Dit knolgewas lijkt op pastinaak, maar is in feite letterlijk de wortel van de peterselieplant, die dikker geteeld is. Deze gebruiken voor een smeuïge puree van peterseliewortel en appel. Voor erbij bakken we overgebleven aardappels van gisteren - met schil! - op en ook maken we een simpel bonensalade: bruine bonen, fijngehakte rauwe ui, olie, azijn, mosterd peper en zout.

Vrijdag

We zijn dol op uienkruiers, maar die die je meestal in de winkel vindt zijn vaak wat vlak van smaak. Daarom bakken we vanavond onze eigen pittige uienkruiers met versgeraspte oude kaas en buffelmozzarella. De uienkruier is zowel warm als koud erg lekker, dus wat over blijft kan morgen ook nog.

Zaterdag

Gnocchi kent iedereen vast wel. Hun Oostenrijkse broertje, de aardappelknödel, is veel minder bekend en die is ook heel lekker. Het is een beetje werk, maar ook niet zo heel veel. Op deze zaterdagavond verrassen we daarom onze tafelgenoten met aardappelknödel met champignon-kruidensaus. Dit is een maaltijd op zich, maar voor wie naar meer groente snakt, kun je vooraf een kleine salade geven.

aardappelkndel

Zondag

Plantaardig hartig broodbeleg vind je gelukkig steeds vaker in de supermarkten, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken - en dat hoeft niet altijd hummus te zijn. Eelco's favoriet zijn gemarineerde tofureepjes van tau kwa. Ze zijn heerlijk op een stevig stuk brood met wat rauwkost ,zoals sla, tomaatjes en komkommer. Zo beginnen we de zondagmorgen goed en gezond.

tofureepjes op brood

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama