Open menu

stamppot rauwe witlof kleinGeen bepaald thema deze week, hoewel we natuurlijk wel weer genoeg aandacht schenken aan de groenten van het seizoen. Zo eten we twee maal witlof: op maandag in een rijkelijke salade en op zaterdag in de stamppot met daarbij een gepaneerde kaasplak. Ook laten we ons twee keer inspireren door de Indiase keuken: eerst maken we een kruidige spruitjescurry met tofu en twee dagen later een pilao met spinazie en tomaat. Verder eten we nog een kazige orzo en vrijdag bakken we aardappelscones als borrelhapje. Op zondag tot slot ontbijten we met appelpannenkoeken.

Maandag

Witlof is een prima groente om rauw in salades te verwerken. Het is allang niet meer zo bitter als vroeger, maar heeft wel een lekker uitgesproken smaak. We maken een witlofsalade met kaas, walnoten en lekkere dressing. Als lunch kan de salade op zich. Voor het avondeten geef je er brood of friet bij.

Dinsdag

Spruitjes? Ja! Maar platgekookt en overgoten met een witte saus? Nee! Daarom gooien we het over een andere boeg vanavond en maken we een Indiaas geïnspireerde kruidige spruitjescurry met tofu. Lekker met rijst of naan, maar ook met aardappels.

Spruitjescurry

Woensdag

We hebben nog een half pakje orzo, wat kaas en een slok witte wijn in de keuken staan. Dat is een ideale start voor een kazige orzo, een gerecht dat het midden houdt tussen risotto en mac & cheese. Lekker met gebakken bloemkool of broccoli.

Kazige orzo

Donderdag

We laten ons een tweede keer inspireren door de Indiase keuken. Dit keer maken we een pilao met spinazie en tomaat volgens een recept van Eelco. Lekker met een klodder Turkse yoghurt en een pappadum.

spinaziepilao 2

Vrijdag

Van Jessi kregen we een recept voor aardappelscones. Ze noemt het een origineel feesthapje (of onderdeel van een buffet) dat lekker is met geitenkaas, tapenade of kruidenboter. Het recept is ook ideaal om een restje aardappelpuree mee op te maken. Voor een vegan versie gebruik je margarine en plantaardige melk, en besmeer je de scones met hummus of vegan kruidenboter.

aardappelscones

Zaterdag

Maandag aten we al witlof, maar er zijn zoveel verschillende manieren om het te bereiden dat we niet nee zeggen tegen een tweede keer witlof deze week. We dineren met een klassieker ten huize van Hedwig, stamppot rauwe witlof met groene mosterd en een gepaneerde plak boerenkaas.

stamppot rauwe witlof met boerenkaas

Zondag

De week sluiten we af met een eerder eenvoudig maar lekker ontbijt. Op de website Lekker Van Bij Ons vinden we een recept voor appelpannenkoekjes. Met of zonder rozijnen, naar gelang jouw voorkeur. Ook lekker met een klontje roomboter op de pannenkoek. 

lekker van bij ons appelpannenkoekjes

Foto: Lekker Van Bij Ons (VLAM)

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama