Open menu

Kazige orzo kleinIk speelde al een tijd met het idee om een versie van mac & cheese te maken met orzo. Maar hoe pak je zoiets aan? Het gerecht mag niet te droog en ook niet te zwaar zijn. Op het internet vind je wel een paar recepten maar die heb ik uiteindelijk links laten liggen. Het basisrecept voor mac & cheese heb ik ook laten vallen en ik heb in plaats daarvan het basisrecept voor risotto als uitgangspunt genomen. Na drie pogingen was het recept precies goed en daarom deel ik het nu met jullie. Toch heb ik zin om er nog verder mee te gaan experimenteren, omdat het een erg leuk gerecht is om te bereiden. Lekker als hoofdgerecht met een simpel groentegerecht erbij. 

Voor 2 personen als hoofdgerecht

1 ui
1 flinke teen knoflook
250 g orzo
1 dl droge witte wijn
6.5 dl kokend water
3/4 à 1 bouillonblokje (voor 1/2 liter)
100 g geraspte mature cheddar of oude Goudse kaas
peper
klontje boter (optioneel)
olijfolie om te bakken

  • Snij de ui zeer fijn en bak ze glazig in een ruime kookpot met een flinke scheut olijfolie. Hak de teen knoflook fijn en voeg hem toe. Voeg nu ook de orzo toe en laat deze al roerend een minuutje meebakken. Blus af met de witte wijn.
  • Wanneer de wijn bijna opgenomen is, voeg je het kokende water en het bouillonblokje toe. Koud water gaat in principe ook, maar dan duurt het wel langer. Laat het geheel zonder deksel zo'n 15 minuten, onder regelmatig roeren, op middelhoog vuur koken, of totdat het vocht opgenomen is. Op het einde kun je het vuur wat lager zetten om aanbranden te vermijden.
  • Het is belangrijk dat al het vocht opgenomen is, anders krijg je een zompig eindresultaat. Haal de orzo van het vuur en laat hem daarna nog 3 à 5 minuten met het deksel op de pan staan, zodat echt al het vocht opgenomen wordt en het gerecht tegelijk erg heet blijft. Roer hierna de kaas er beetje bij beetje door, zodat het volledig wordt opgenomen (dit gaat niet lukken wanneer de orzo te zeer afgekoeld is).
  • Voeg eventueel nog een klontje boter toe. Kruid af met peper. Extra zout is niet nodig, want dat zit al in het bouillonblokje en de kaas.

Dien op met bijvoorbeeld een salade of gestoomde broccoli.

Kazige orzo


Meer orzo!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama