Open menu

Spruitjescurry kleinSpruiten zijn al sinds de vijfde eeuw bekend, maar desondanks hebben ze nog steeds niet iedereen kunnen overtuigen. Veel hangt echter ook af van de manier waarop je ze klaarmaakt. Daarom doen we het dit keer op een hele andere manier dan je gewoon bent: we maken er een curry mee. Het gerecht is gebaseerd op de Indiase keuken maar bereid volgens eigen ingeving. In plaats van paneer gebruiken we tofu. Deze bakken wel eerst goudbruin voor een betere textuur. Lekker met rijst of naan, maar ook met aardappels.

Voor 2-3 personen als hoofdgerecht

750 g spruitjes (niet schoongemaakt)
250 g tofu (1 pak)
1 ui
3 tenen knoflook
1 rood pepertje
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl mosterdzaadjes
1 tl kurkuma
1 tl garam masala
een tiental kerrieblaadjes of 1 laurierblad
500 g tomatenpassata
8 cl water
olie om te bakken
zout

  • Maak de spruitjes schoon, snij ze halfdoor en kook ze in ongeveer vijf minuten beetgaar. Ook al gebruik je normaal gezien geen zout, een snuf zout kan wel een beter eindresultaat geven. Giet de spruitjes af en zet opzij.
  • Snij de tofu in blokjes van ongeveer een centimeter. Leg ze tussen keukenpapier en druk er voorzichtig het water uit. Bak ze vervolgens aan alle kanten goudbruin in een anti-aanbakpan met wat olie. Zet opzij.
  • Hak de ui fijn en bak deze glazig in wat olie. Snij het pepertje zeer fijn en voeg het toe. Ik verwijderde de zaadjes, maar voor meer pit bak je ze mee. Bij twijfel, verwijder je ze best. Achteraf kun je desnoods nog bijkruiden met chilipoeder.
  • Hak de knoflook fijn en voeg toe. Bak een minuutje.  Voeg alle specerijen, behalve de garam masala, toe, en wat zout naar smaak. Bak een minuutje mee en giet er dan de tomatenpassata en het water bij. Doe er ook de kerrieblaadjes bij. Ter vervanging kan een laurierblad ook. Roer goed en breng zachtjes aan de kook.
  • Voeg nu de spruitjes en de tofu bij de tomatensaus. Laat deze vijf à tien minuten zachtjes meepruttelen. Werk af met garam massala. Indien je een laurierblad gebruikt hebt, verwijder je dit. De kerrieblaadjes zijn zacht genoeg om mee op te eten.

Serveer met rijst, naan of aardappels.

Spruitjescurry


Meer kruidige stoofpotjes!

 

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama