Open menu

gevulde uien kleinWe zitten helemaal middenin de feestdagen. Daarom koken we ook een tikkeltje feestelijk, met lokale wintergroenten maar ook gerechten van andere oorden. We beginnen op maandag met een overschotel van schorseneer, peen en winterwortel met een mosterdroomsaus. Op dinsdag maken we een risotto met witlof, champignons en feta. Op woensdag wordt het een zoete aardappelcurry met boerenkool. Daarna experimenteren we met Duits-Chinese spätzle. Het weekend starten we met Mexicaanse bonenfritters met salsa en guacamole. Op zaterdag bereiden we een uitgebreid feestelijk menu met gevulde uien met kaas, tuinkerssoep, nut roast met tomatensaus en makkelijk kaneelijs. Tot slot bakken we op zondag een Antilliaanse cashewtaart.

Maandag

De week beginnen we met wintergroenten: we maken een ovenschotel van schorseneer, peen en peterseliewortel met een mosterdroomsaus. Mocht je geen peterseliewortel kunnen vinden, gebruik dan pastinaak of zelfs knolselder; de smaak van peterseliewortel ligt een beetje tussen beide in. Dit gerecht is lekker als licht avondmaal met een stukje brood, maar het kan ook als onderdeel van een feestelijker gerecht, bijvoorbeeld met aardappelkroketten en gebakken seitanplakken erbij.

SchorseneerMosterdsausAnnemieke

Dinsdag

We blijven creatief met wintergroente. Gisteren met een recept van Annemieke, vandaag met eentje van Eelco. Hoewel je witlof nu op elk moment van het jaar vindt, is het oorspronkelijk een wintergroente. We maken een relatief eenvoudige eenpansgerecht, risotto met champignons, witlof en feta. Geef er eventueel nog wat plakjes rode biet bij als bijgerecht.

champignonwitlofrisotto

Woensdag

Vandaag wagen we ons aan de boerenkool, maar niet in de stamppot. Iets dieper in het archief van Vegatopia vinden een leuk recept van Jannika voor zoete aardappelcurry met boerenkool. Eet de curry met naanbrood en een frisse raita.

Donderdag

Het is vakantie en dus hebben we tijd om eens helemaal iets anders klaar te maken in de keuken, zonder prestatiedruk te voelen. De Chinees-Russische Berlijner Andong van het Youtube-kanaal My Name Is Andong probeert graag nieuwe combinaties en technieken uit, maar op een manier die je thuis ook gemakkelijk kan namaken zonder dure toestellen en zonder bang te zijn dat je huis afbrandt. Zo maakte hij Chili Cheese Spätzle: de tradionele Zuid-Duitse pasta met kaas, maar dan op Chinese wijze. Het resultaat oogt niet eens zo vreemd.

Vrijdag

We hebben vrienden uitgenodigd voor een ontspannen avond en daarom serveren iets een simpels en snackerigers om te eten, in Mexicaanse stijl. Bonenfritters met jalapeño, op basis van zwarte bonen en kidneybonen, zijn hiervoor ideaal. Verder geven we er nog guacamole, salsa roja, tortillachips, zure room en een tequilashot met zout en limoen bij.

salsas

 

Zaterdag

Vandaag houden we een feestelijk diner waarbij we wel alles uit de kast halen, bijna ook letterlijk. Als voorgerecht geven we gevulde uien met kaas uit de oven. Serveer met broodsoldaatjes van zuurdesembrood. Hierna gaan we verder met tuinkerssoep. Deze soep is heel gemakkelijk om klaar te maken. Dat mag ook wel, want het hele menu is al uitgebreid genoeg. Als hoofdgerecht maken we een kleine nut roast uit een muffinblik. Geef er verder nog tomatensaus, gestoomde romanesco (of gewone bloemkool) en aardappelpuree bij. Het nagerecht tot slot wordt kaneelijs met pure chocolade en noten. Dit is trouwens ook klaar in een handomdraai.

gevulde uien

kaneelijs chocolade noten

Zondag

We sluiten af met een mooie taart van Koken met Karin, die zich op haar beurt liet inspireren door Jurino Ignacio. Onlangs verscheen op Karin's kookblog een recept voor bolo di cashupete, Antilliaanse cashewtaart. Haar versie is wel minder zoet dan het originele recept van Jurino, maar nog steeds zoet genoeg voor onze smaak. Lekker bij een goede kop koffie.

cashewtaart 3

Foto: Koken met Karin

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama