Open menu

stamnakleinDeze week laten we ons leiden door de keuken van Griekenland, Turkije en omstreken - soms authentiek, soms volgens geheel eigen invulling. Beginnen doen we met baldorijst met dille, Turkse courgettebeignets en tzatziki. Daarna maken we gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt, gevolgd door orzosalade met venkel, gedroogde tomaten en feta. Op dondag maken we gegrilde groenten met haloumi. Op vrijdag bakken we hartige broodjes met ajvar en op zaterdag zetten we een vegetarische stamna op tafel. Tot slot maken we een Griekse melktaart.

Maandag

We beginnen met baldorijst met dille. Baldorijst lijkt wel op risottorijst - die mag je ook gebruiken indien je die toch al in huis hebt. Het is een simpel maar lekker bijgerecht. Om er een volledige maaltijd van te maken geven we er Turkse courgettebeignets en tzatziki bij.

Dinsdag

We houden het relatief simpel en maken gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt. Deze eitjes zijn van origine Turks, maar het gebruik van hartige warme yoghurt zie je in het hele Midden-Oosten. Het is een heerlijk lunch- en brunchgerecht, maar ook super voor een makkelijke avond. Lekker met verse Turkse pide, flatbread of ander Arabisch brood.

eitjes arabia

Woensdag

Tijd voor een lichter gerecht en liefst met de venkelknol die nog net niet te lang in de koelkast ligt. We maken een orzosalade met venkel, gedroogde tomaatjes en feta. De salade is lekker met wat vers stokbrood erbij.

Orzosalade

Donderdag

Michelle is het nieuwste lid van de Vegatopia-redactie. Om iets speciaals te doen met de rode bieten uit haar tuin, bedacht ze deze gegrilde groenten met halloumi. Hallouimi is een witte kaas die oorspronkelijk uit Cyprus komt, maar die je nu in elke goede supermarkt kan vinden. Het gerecht bevat ook aardappels dus hier hoeft in principe niets meer bij.

gegrilde groente halloumi

Vrijdag

Deze hartige vegan broodjes met ajvar zijn een lekker alternatief voor het eeuwige stokbrood bij de soep, barbecue of gewoon als borrelsnack. Misschien denk je nu, ajvar? Wat is dat nu weer? Het is een saus annex smaakmaker op basis van geroosterde paprika en aubergine en komt oorspronkelijk uit Macedonië. Wat nog overblijft in de pot kun je gebruiken op brood, door de pasta, op de pizza en voor nog zoveel meer.

hartige broodjes ajvar 1

Foto: Jessi.nl

Zaterdag

Stamna is een tradionele Griekse stoofschotel. Geïnspireerd door haar goede ervaringen in de plaatselijke restaurants tijdens haar vakantie in Griekenland maakte Hedwig haar eigen versie van vegetarische stamna, met lekker veel geroosterde groente.

stamna

Zondag

Voor de laatste dag van de week gaan we terug naar Griekenland, maar ook een beetje naar RTL Boulevard. Op de website van Miljuschka Witzenhauzen vinden we namelijk een recept voor Griekse galatopita, ofwel melktaart. Deze taart leunt aan bij de bekendere flantaart. Lekker voor bij de koffie of de thee. 

Griekse melktaart

Foto: Miljuschka.nl

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama