Open menu

boerenkoolrisottokleinHet is nu officieel nog net geen lente. Maart is een overgangsmaand. Dat geldt voor het weer en bijgevolg ook voor de groenten en fruit die in het seizoen zijn. De meeste wintergroenten blijven nog wat doorgaan, terwijl ook al een paar nieuwe groenten om de hoek komen kijken. Deze week koken we daarom met seizoensgroenten met zicht op het einde van de winter. Op maandag maken we gekarameliseerde uien-witlofstamppot met roquefort en op dinsdag risotto met boerenkool en kastanjechampignons. Daarna gaan we verder met geroosterde spruitjes met balsamico, bonensalade en friet, gevolgd door orzo met schorseneren en hazelnoten op de donderdag. Op vrijdag maken we een Griekse spinazietaart en op zaterdag zetten we een uitgebreide knolselderij met Bodegraafse kaas, Beluga-linzen en salie Hollandaise op tafel. Afsluiten doen we met appelcrumble met gember en tijm.

Maandag

Stamppot kan heel klassiek, maar het mag ook wel eens ietsje verfijnder. Op de website van MAX Vandaag vinden we een recept voor gekaramelliseerde uien-witlofstamppot met roquefort. Deze is duidelijk minder klassiek dan andijviestamppot, maar toch eigenlijk nauwelijks meer werk om klaar te maken. Ideaal voor een maandag dus. De stamppot werk je verder nog af met veldsla en walnoten.

Dinsdag

Stamppot hadden we gisteren al. Daarom maken we helemaal iets anders met boerenkool. Dit recept is gebaseerd op een Italiaans recept voor risotto met cavolo nero, ook wel bekend als palmkool. Deze kool is bij ons echter moeilijk verkrijgbaar. De verwante boerenkool vind je dan wel weer gemakkelijk. Vanavond zetten we bijgevolg risotto met boerenkool en kastanjechampignons op tafel.

boerenkoolrisotto

Woensdag

We maken nog een laatste keer spruitjes, voordat ze uit de groenteafdeling verdwijnen. Op de website Bake it with Love vinden we een lekker recept voor geroosterde spruitjes met balsamico. De oventemperaturen zijn wat ongewoon, omdat schrijfster Laura in de VS woont en ze daarom omrekent vanuit Farenheit. Maar het komt niet neer op een paar graden meer of minder. Serveer er een salade bij van bruine bonen, fijngehakte rauwe ui, peterselie, olie, wijnazijn, peper en zout. Ook lekker erbij: friet!

Donderdag

Schorseneren zijn wat in de vergetelheid geraakt, maar dat gaan we goedmaken met deze orzo met schorseneren en hazelnoten. Emma bedacht dit eenvoudige maar toch verrassende recept toen schorseneren opeens opdoken in haar groentepakket.

Orzo met schorseneren

Vrijdag

Tussen de wintergroenten prijkt ook spinazie op de groentekalender van maart. Deze snelle spanakopita, ofwel Griekse spinazietaart, had het Grieks-Turkse weekmenu van vorige week net niet gehad. Daarom maken we dit deze week met veel plezier goed.

spanakopita

Zaterdag

We nemen onze tijd in de keuken, want we bereiden een uitgebreid hoofdgerecht op eens iets hoger niveau. Deze knolselderij met oude Bodegraafse kaas, salade van Beluga-linzen en gierst met salie Hollandaise is verfijnd en verrassend. En eigenlijk is Hollandaise niet eens zo moeilijk om te maken, het gaat vooral om techniek en geduld. 

winnaar variatiegerecht van het jaar 2011 de florijn de librije

Zondag

We hebben de hele week vooral moderne recepten met groenten van bij ons. Daarom eindigen we ook niet met een tradionele Hollandse appeltaart, maar met een appelcrumble met gember en tijm. Tijm gebruiken we vooral in hartige gerechten, maar het past ook prima in gebak of zells bij chocolade. Maak ook eens tijmtee, al dan niet met honing!

Appelcrumble Antoinette

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama