Open menu

boerenkoolrisottokleinDit recept is gebaseerd op een Italiaans recept voor risotto met cavolo nero, ook wel bekend als palmkool. Deze kool is bij ons echter moeilijk verkrijgbaar. De verwante boerenkool vind je dan weer gemakkelijk. Daarom maken we deze risotto met boerenkool. Verder gaan er ook nog ook nog onder andere kastanjachampignons en truffelolie in. Het resultaat is een stevige, smaakvolle risotto die je kan serveren als hoofdgerecht met bijvoorbeeld gestoomde broccoli en een salade erbij. Als voorgerecht kan natuurlijk ook.

Voor 4 personen.

250 g kastanjechampignons
1 flinke sjalot of 2 kleintjes
olijfolie
300 g risottorijst
1 dl witte wijn
200 g fijngesneden boerenkool
9 dl groentenboullion
0,5 dl (plantaardige) room
2 el pijnboompitten
1 tl truffelolie
peper en zout

  • Maak de kastanjechampignons schoon, snij ze in twee en daarna in dunne plakjes. Bak ze beetgaar in een hete pan met olijfolie en zet opzij.
  • Hak de sjalot fijn en bak ze glazig in een ruime kookpot met een bodempje olijfolie.
  • Voeg de rijst toe en bak hem heel even mee zodat hij zich vermengt met de olie. Blus het geheel met de witte wijn.
  • Wanneer de wijn verdampt is, voeg je een beetje bouillon toe. Roer er ook de boerenkool onder. Wellicht moet je dit in twee keer doen omdat de hoeveelheid rauwe kool vrij groot is. Laat de risotto onder regelmatig roeren inkoken en voeg opnieuw bouillon wanneer het vocht bijna opgenomen is. Het is eveneens belangrijk dat de risotto op een constante temperatuur blijft tijdens het kookproces. Daarom dien je kokende bouillon toe te voegen. Het hele proces duurt een kwartiertje. 
  • Wanneer het vocht opgenomen is en de rijst gaar is, zonder dat je risotto gortdroog wordt, voeg je de champignons toe en ook de room. Geef de risotto nog even de tijd om de room op te nemen. Haal de risotto van het vuur. Voeg de truffelolie en de pijnboompitten toe. Kruid af met peper en eventueel ook wat zout.
  • Serveer meteen.

boerenkoolrisotto


 Meer boerenkool!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama