Open menu

Hummus van rode linzen kleinDeze week hebben we geen speciaal thema voor het weekmenu, wel geven we - zoals steeds - een boel leuke recepten en een beetje kookwijsheid. Op maandag maken we een snelle, kruidige couscousschotel. Op dinsdag eten we een pittige éénpotspasta met groente en kokosmelk. Daarna gaan we verder met een chili-ovenschotel bedekt met polenta en een Franse maaltijdsoep, barigoule, met Provençaalse lentegroenten. Op vrijdag maken we een veelzijdige pittige hummus van rode linzen met limoen. Een frittata met ui en tijm wordt onze zaterdagse lunch. Tot slot bakken we zoete Portugese broodjes voor het zondagse ontbijt.

Maandag

Simpel hoeft niet saai te zijn. Een mooi voorbeeld is deze snelle couscousschotel, met onder andere kikkererwten en aubergine en op smaak gebracht met kruidige en zoete toetsen. Ideaal om de week te starten na een lange werkdag.

Dinsdag

Pasta hoef je niet noodzakelijk in water te koken. Wanneer je de juiste verhouding weet, kun je hem ook laten meekoken met de groenten en de saus. Minder werk en minder afwas. En ook een goede reden om de zakjes pasta met sauspoeder in het supermarktrek te laten staan. Vandaag maken we een pittige éénpans-fusionpasta met groenten en kokosmelk.

eenpotspasta

Woensdag

Eelco bedacht onlangs een chili-ovenschotel bedekt met polenta. Enerzijds is dit een troostrijke ovenschotel, maar anderzijds ook een chili. Deze combinatie is eigenlijk niet zo heel vreemd, want maïs is een essentieel onderdeel van de Mexicaanse keuken. De Italianen hebben maïsmeel ingevoerd, de Mexicaanse volkeren kenden maïs en alle afgeleiden al eeuwenlang.

chili ovenschotel polenta

Donderdag

De zomertijd komt eraan, dus tijd voor een eerste lentegerecht. Daarom maken we Karls barigoule met Provençaalse lentegroenten. Dit is een Franse maaltijdsoep met onder andere artisjok en tuinbonen. Je waant je echt helemaal in Frankrijk met een stuk stokbrood en een glas witte wijn erbij.

barigoule

Vrijdag

Voor vanavond maken we pittige hummus van rode linzen met limoen. Met deze bereiding kun je twee kanten op. Warm kan het als een dahl worden geserveerd, met rijst, groente en papadums. Lauwwarm of koud kan het als smeersel op brood of als onderdeel van een mezze. Jij kiest.

Hummus van rode linzen

Zaterdag

Een klassieke frittata, hier met ui en tijm, is een makkelijk en snel gerecht. Vergelijk het met een dikke, stevige omelet, waar je ook nog aardappelen en kaas aan toe kunt voegen. Geef er knapperige ciabatta en een simpele salade bij. Zo heb je snel een voedzaam lunchgerecht en is het een keertje iets anders dan die boterhammen met (pinda)kaas!

lunchfrittata

Zondag

Voor het zondagse ontbijt bakken we pães-de-leite, zoete melkbroodjes uit het zonnige Portugal. Maak het deeg al op zaterdagavond klaar, want het mag gerust een nachtje rijzen. Serveer ze met roomboter en lekkere jam, zoals bijvoorbeeld pruimenjam of vijgenjam. 

broodjes

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama