Open menu

bietentartetatin thbEten we vandaag aardappels, pasta of rijst? Eigenlijk zijn nog veel meer mogelijkheden. Daarom geven we dit keer een weekmenu zonder deze drie gebruikelijke zetmeelproducten. Op maandag maken we een salade van couscous, snijbiet en tahin, op dinsdag Braziliaans-Italiaanse gnocchi van bakbananen met ratatouille. Op woensdag gaan we voor chili sin carne met quinoa en op donderdag zetten we panisse niçoise met Zuid-Franse salsa op het menu. Daarna bakken we hartige pannenkoeken met witte asperges en kaas-kruidensaus. Op zaterdag eten we een tarte tatin van rode bieten. Op zondag ontbijten we met zelfgebakken brood.

Maandag

We beginnen de week met een salade van couscous, snijbiet en tahin. Lekker voor de warmere dagen. Serveer met gegrilde of gebakken broccoli en salade van tomaten, fijngesneden ui, olijfolie, wijnazijn, olijven, peper en zout.

Dinsdag

De Braziliaanse keuken is een mengeling van verschillende invloeden. Je vindt er gerechten van de oorspronkelijk bewoners, maar ook gerechten die meegebracht werden door de verschillende migrantengroepen, niet zelden aangepast op basis van ze lokaal konden vinden of verbouwen. Een interessant voorbeeld hiervan is gnocchi van bakbananen met ratatouille. Voor ons klinkt dit een beetje exotisch, maar eigenlijk is het minder vreemd dan je zou verwachten.

bakbananengnocchi

Woensdag

Eveneens uit Zuid-Amerika komt het graan quinoa, maar dan wel uit het gebied van de Andes. Vandaag wordt quinoa ook bij ons gekweekt, wat een pak duurzamer is voor consumptie in Europa. We serveren de quinoa met een lekkere chili sin carne. Voor een uitgebreider gerecht geef je er nog guacamole en tortillachipjes bij.

vegarevolutie chilisincarne

Donderdag

Kikkererwtenmeel wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken, maar ook in het gebied rond de Middellandse Zee. Zo vind je in Zuid-Frankrijk panisse niçoise. Het gerecht lijkt op polentaplakken, maar dan van kikkererwtenmeel. We serveren hierbij een salsa in Zuid-Franse stijl en artisjokharten op olie. De hoeveelheden zijn voldoende als hoofdgerecht voor 2 personen.

kikkererwt voorgerecht

Vrijdag

Het aspergeseizoen is nog altijd bezig. Daarom zoeken we verder naar lekkere recepten. Deze groente is zo veelzijdig dat we elk jaar weer spijt hebben dat we niet alle gerechten hebben kunnen maken. Ook proberen we nieuwe dingen uit. Vandaag maken we daarom hartige pannenkoeken met witte asperges in een kruidensaus. Ideaal als lunchgerecht of als onderdeel van een gezellig lentediner. 

aspergepannenkoek

Zaterdag

Verse bietjes vind je ongeveer het hele jaar door in de betere supermarkt of in de biowinkel. Vandaag maken we een tarte tatin van rode bieten. Serveer met een groene salade.

bietentartetatin

Zondag

Als afsluiter van deze week bakken we een lekker stevig brood met pitten en een korst. Brood kan als ontbijt met zoet beleg of met hartig vegetarisch beleg. Er zijn mogelijkheden te over. De foto hieronder komt van redacteur Emma die het onlangs zelf gebakken heeft en de foto met ons wilde delen.

brood zaden emma

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama