Open menu

aspergepannenkoekkleinHet aspergeseizoen is nog altijd bezig. Daarom zoeken we verder naar lekkere recepten. Deze groente is zo veelzijdig dat we elk jaar weer spijt hebben dat we niet alle gerechten hebben kunnen maken. Ook proberen we nieuwe dingen uit. Vandaag maken we daarom hartige pannenkoeken van tarwe en boekweit die we vullen met witte asperges in een aromatische saus van kruiden uit eigen tuin of balkon. Ideaal als lunchtgerecht of als onderdeel van een gezellig lentediner. 

Voor 2 personen als lunchgerecht.

Voor de pannenkoeken:

50 g bloem
50 g boekweitmeel
zout
2,5 dl melk
2 eieren
boter of olie om te bakken

Voor asperges:

500 g witte asperges
20 g boter
20 g bloem
1,25 dl melk
1,25 dl kookvocht van de asperges
50 g geraspte emmental (kaas)
1 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte kervel
1 el fijngehakte bieslook
peper en zout

  • Doe de bloem en het boekweitmeel in een kom samen met een snufje zout. Meng er met een garde of een mixer de eieren en vervolgens de melk onder. Laat het beslag een half uurtje op kamertemperatuur staan. Intussen maak je de rest van het gerecht.
  • Schil de asperges en snij de houterige onderkant weg. Snij ze in stukken van ongeveer vier centimeter. Doe de asperges in een kookpot met koud water tot hij net onderstaat. Breng het geheel aan de kook en laat de asperges vervolgens nog vijf à acht minuten koken totdat ze gaar zijn. De kooktijd is afhankelijk van de dikte. Haal de asperges met een schuimspaan uit het kokende water. Zet opzij. Bewaar ook minstens 1,25 dl kookvocht voor de saus.
  • Smelt 20 g boter in een sauspan. Voeg de bloem tot en roer alles tot een geheel. Laat twee minuten meebakken. Voeg nu beetje bij beetje al roerend met een garde het kookvocht en de melk toe. Breng daarna al roerend aan de kook en laat een minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur. Meng de kaas door de saus en vervolgens de peterselie, de kervel en de bieslook. Kruid af met peper en zout.
  • Bak dunne pannenkoeken in een koekenpan op hoog vuur met wat olie of boter. Het is belangrijk dat de pan flink heet is om ze goed te kunnen bakken. Bak circa twee minuten aan elke zijde.
  • Voeg de asperges toe aan de saus en warm het geheel door.
  • Neem een pannenkoek, leg er een flinke lepel asperges met kaas-kruidensaus op, rol de pannenkoek op en serveer meteen.

Tips:

  • Vervang de tarwebloem en het boekweitmeel door speltmeel.
  • Als kaas voor de saus gebruik je het best emmental of een andere neutrale kaas. De kaas gebruiken we immers vooral voor de structuur van de saus, minder voor de smaak.
  • Asperges per ongeluk afgegoten en daarom geen kookvocht meer? Gebruik dat melk of water in de plaats.
  • Maak een dubbele portie pannenkoeken en vries de rest in voor een snel ontbijt later.

aspergepannenkoek


Meer met asperges!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama