Open menu

venkelovenschotel thbDe zomermaanden zijn begonnen, maar de zomervakantie helaas nog niet voor iedereen. Deze week maken we zomerse gerechten uit ons eigen archief, maar ook van Belgische websites met lekkere recepten. We beginnen met een snelle open lasagne met raapstelen en doperwten, daarna maken we een sperziebonensalade met radijsjes. Op woensdag eten we een ovenschotel met venkel en een kaaskorstje en op donderdag tofucurry met cashewroom. Het weekend starten we met een Palestijnse courgettedip voor bij de mezze. Op zaterdag maken we opnieuw een lasagne, maar dan met boekweitpannenkoeken. Tot slot geven we op zondag rozetten van filodeeg met mango en rode bessen.

Maandag

In het begin van de zomer zijn er weer volop verse groenten uit eigen land, uit eigen streek en zelfs uit eigen moestuin. De raapsteel is een zomergroente bij uitstek en wordt met haar bitter-scherp-zoete smaak in Nederland het meest in stamppot gegeten. In Italië gebruiken ze de groente vrij regelmatig in risotto en pasta. Tijd om de Italiaanse zomer naar Nederland te halen. Vanavond maken we een snelle open lasagne met raapstelen en doperwten.

raapsteellasagne

Dinsdag

Op de website van de Vlaamse ecologische organisatie Velt staat een recept voor sperzieboontjessalade met radijsjes en een mosterddressing. Een zomers gerecht met lekkere zomergroenten. De salade kan zowel koud als lauwwarm geserveerd worden. Eet met brood of met aardappels.

Woensdag

Een overschotel gaat er ook 's zomers in. Daarom voor vanavond een ovenschotel met onder andere venkel en een knapperig kaaskorstje. Lekker met rijst, brood of aardappelpuree of - waarom ook niet - pasta met pesto.

venkelovenschotel

Donderdag

Op de website van The Barn, een Brusselse keten van verpakkingsvrije biowinkels, vinden we een leuk recept voor tofucurry met cashewroom met verder nog onder andere courgette, kerstomaatjes, zoete aardappel en broccoli. De curry is makkelijk te maken, kleurrijk en smaalvol. Serveer met bruine rijst.

Vrijdag

Net zoals de andere landen van het Midden-Oosten heeft Palestina een uitgebreide eetcultuur met ook een aantal interessante vegetarische gerechten  zoals koosa ma laban, een aromatische courgettedip. Omdat het nu erg mooi weer is, kiezen we voor een frisse variant met Griekse yoghurt en verse munt. De kooktijd duurt iets langer, maar eigenlijk is het erg gemakkelijk om klaar te maken. Lekker bij de mezze met geroosterde groente of op een stukje brood.

courgettedip

Zaterdag

Op de website van Färm, nog een andere Brusselse keten van biowinkels, vinden we recept voor lasagne van boekweitpannenkoeken. Het is een leuk recept voor kinderen, ook om samen met hen te maken. Wel geeft Färm geen recept voor de te gebruiken bolognesesaus. Gelukkige hebben wijzelf nog een prima recept voor vegetarische bolognesesaus.

Zondag

Filodeeg is erg leuk om mee te werken, zowel voor hartige als voor zoete gerechten. Wel moet je er eerst een beetje mee leren bakken, vooral omdat het zo dun is. Hedwig maakte in dit kader rozetten van filodeeg met mango en rode bessen. En deze laatste beginnen ongeveer nu rijp te worden. De vulling van de rozetten kun je variëren door bijvoorbeeld te kiezen voor appel met frambozen en pecannoten, of peer met halve druiven en walnoten. Je kunt ze ook als dessert eten met een bolletje vanille-ijs.

 FilodeegrozettenHedwig

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama