Open menu

courgettedip kleinDoor de politieke actualiteit komt de rijke cultuur van het Palestijnse volk bijna niet ter sprake. Net zoals de andere landen van het Midden-Oosten heeft Palestina een uitgebreide eetcultuur met ook een aantal interessante vegetarische gerechten. Hoog tijd voor een recept dus. Daarom geven we nu het recept voor koosa ma laban, een aromatische courgettedip. Je kunt het zien als de courgettetegenhanger van baba ganoush. Voor deze courgettedip zijn er tal van verschillende versies. Omdat het nu erg mooi weer is, kiezen we voor een frisse variant met Griekse yoghurt en verse munt. De kooktijd duurt iets langer, maar eigenlijk is het erg gemakkelijk om klaar te maken. Lekker bij de mezze met geroosterde groente of op een stukje brood.

Voor 4 personen als hapje.

2 standaard supermarktcourgettes
1 ui
2 flinke tenen knoflook
2 el Griekse yoghurt
1 el fijngehakte verse munt
1/2 tl gemalen komijn
snufje chilipoeder
zout
peper
olijfolie

  • Verwijder de uiteinden van de courgettes en schil ze met een dunschiller. Snij ze vervolgens halfdoor in de lengte. Snij de helften nog eens in twee en daarna in plakjes. Doe de courgetteplakjes nu in een vergiet bedekt met keukenpapier. Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze een half uur staan om een deel van het water eruit te halen. Spoel ze daarna af onder de kraan en dep ze droog. Zet opzij.
  • Snij de ui fijn en stoof ze glazig in een een ruime pan met olijfolie. Wees niet te zuinig met de olie. Hak, pers of rasp de knoflook fijn. Voeg nu de courgette, de knoflook, de komijn het chilipoeder toe en bak alles op middellaag vuur zonder deksel gedurende ongeveer 45 minuten totdat het geheel volledig gaar is en bijna uit elkaar begin te vallen. Roer wel regelmatig. 
  • Doe het courgettemengsel in een maatbeker een pureer met een staafmixer. Het hoeft niet helemaal fijngemalen te zijn. Jij beslist. Laat afkoelen.
  • Voeg de Griekse yoghurt en de fijngehakte munt toe. Werk af met wat peper uit de molen wat olijfolie. Ik gebruikte voor de gelegenheid Palestijnse olijfolie uit de Belgische Oxfam Wereldwinkel. Extra zout vond ik niet nodig.

Lekker als dip voor groenten als broccoli, bloemkool en paprika, maar ook prima als smeersel voor toast of stokbrood.

courgettedip


Meer dips uit het Midden-Oosten!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama