Open menu

Zomerse orzo kleinHet thema van ons huidige weekmenu luidt pasta e basta. Maar pasta is natuurlijk veel breder dan spaghetti met tomatensaus en daarnaast ook veel breder dan de Italiaanse keuken. We maken uiteenlopende pastagerechten, soms traditioneel uit een bepaald land, soms helemaal naar eigen ingave. We beginnen met een snelle pasta met avocado-pestosaus en gaan verder met mie met broccoli en hoisintofu. Op woensdag maken we zomerse orzo met tuinbonen, courgette en mozzarella en op donderdag käsespätzle met gebakken ui. Tijdens het weekend eten we op vrijdag Spaanse pasta met geroosterde paprika en amandelen en op zaterdag flespompoen, ricotta, salie en vegagehakt. Als zondagse lunch of dessert serveren we Poolse pierogi met blauwe bessen.

Maandag

We nemen twee avocado's en we maken er eens geen guacamole mee: vandaag gaan we voor een fusiongerecht, snelle pasta met avocado-pestosaus. We gebruiken de avocado's als basis voor een puur plantaardige pastasaus. Het staat zo op tafel, maar toch heeft het klein feestelijk tintje. Daarna is de saus ook prima als dipsaus of als beleg op toastjes.

avocadopesto

Dinsdag

Lang niet alle pasta komt uit Italië, integendeel. Denk maar bijvoobeeld aan Aziatische noedels. Vanavond maken we daarom mie met broccoli en hoisintofu. Er zijn veel soorten mie, van dik tot dun, met of zonder ei, van tarwe, rijst of boekweit. Voor dit recept wordt het liefst dunne tarwemie gebruikt, die een beetje stevig blijft na het koken. Maar andere mie, zoals miehoen, kan ook prima gebruikt worden, zolang deze niet te zacht wordt gekookt en stevig blijft.

mie met broccoli en hoisintofu

Woensdag

De ster van het gerecht zijn de zomergroenten courgette en tuinbonen. Hierbij komt de kleine pastasoort orzo. Het resultaat is zomerse orzo met tuinbonen, courgette en mozzarella, een warm pastagerecht dat ook wat lijkt op een pastsalade. Weer een lekker recept van redactrice Emma.

Zomerse orzo

Donderdag

In een weekmenu vol pastagerechten verwacht je natuurlijk mac & cheese. Wel, dit keer niet helemaal. In plaats daarvan maken maken een klassieker uit het zuiden van Duitsland en de aangrenzende landen: käsespätzle met gebakken ui. Het recept vinden we op de website Emmi kocht einfach. Het is dan wel geen moeilijk gerecht, maar de pasta maken we ook helemaal zelf. De kaas is ook wat verfijnder dan de gewone macaroni met kaassaus. We gaan er vanuit dat je geen speciaal toestelletje hebt om spätzle te maken, maar met een vergiet (met gaten) lukt het ook wel.

Kaesespaetzle

Foto: Emmi kocht einfach

Vrijdag

Van Duitsland gaan we naar Spanje: op de website van SideChef vinden een lekker recept voor Spaanse pasta met geroosterde paprika en amandelen. Het is eignelijk een vrij klassiek pastagerecht met een leuke Spaanse twist. Het recept schrijft marcona amandelen voor, maar mocht je die niet vinden, gebruik dan gewone amandelen of zelfs geroosterde geschaafde amandelen.

Zaterdag

De eerste flespompoenen kunnen we oogsten in de tuin. Met deze veelzijdige groente maken we dit keer een lasagne met flespompoen, ricotta, salie en vegagehakt. Lekker voor een zaterdagavond en stevig genoeg om daarna hard te kunnen feesten. Sinds het recept gepubliceerd werd, zijn er meer soorten vegagehakt op de markt gekomen dan enkel tofugehakt. Gebruik gewoon de variëteit die jij het lekkerste vindt.

Zondag

Bij pasta denken we niet aan fruit en al helemaal niet aan Polen. Daarom maken we om af te sluiten Poolse pierogi, een soort groot ravioli, met blauwe bessen. Werk af met nog meer lekker zomerfruit en serveer als zoete lunch of als vieruurtje. Het recept komt van de website Meer over Polen.

Pierogi met fruit

Foto: Meer over Polen

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama