Open menu

burrito kleinDeze week eten we fastfood, maar dan zelfgemaakt, gezonder en lekkerder. Op maandag starten we simpel met supersnelle pasta met drie kazen en venkel. Op dinsdag rollen we onze eigen burrito met zwarte bonen, paprika en rijst. Natuurlijk bakken we ook zelf pizza en dat op woensdag. Daarna gaan we verder met kofta met een harissa-sinaasappelsausje en parelcouscous. Het weekend beginnen we met pita met zelfgemaakte tuinbonenfalafel en tahinsaus. Op zaterdag serveren we een meer feestelijke Mediterrane burger met kaaskletskop op verse tomatensaus. Tot slot maken we onze eigen vegan donuts op zondag.

Maandag

De pastabekers, kartonnen dozen of bekers met pasta en saus die je snel kan kopen in het station of op een evenement zijn misschien al wat op hun retour. Met reden, want niet iedereen staat te springen voor overgare pasta met een saus die zeker niet vers gemaakt is. Een pasta met meer-kazensaus is trouwens best wel snel en gemakkelijk thuis te maken. Op de website van kookzender Njam! vinden een recept voor supersnelle pasta met 3 kazen en venkel met meer smaak en ook nog wat groente.

Dinsdag

Wraps zijn al een aantal jaren niet meer weg te denken uit de fastfoodrestaurants. Je vindt ze in alle soorten en maten. Een van de klassiekers is de burrito, een pittige Mexicaanse wrap. Ook hiervan vind je heel wat verschillende versies. We maken nu een stevige burrito met zwarte bonen, paprika en rijst. Met een beetje planning in de keuken zijn ze snel klaar. Deze burrito's zijn eigenlijk een volledige maaltijd op zich die je lekker met je handen mag eten.

burrito4

Woensdag

Echte pizza haal je bij een goeie Italiaan, zeggen ze allemaal. Dat terwijl een groot deel van de pizza's uit de supermarkt komt of gemaakt zijn in restaurants en ketens die evenveel met Italië te maken hebben als met Groenland. Daarom kun je zonder schroom, maar met wat oefening, ook zelf pizza maken. Gebruik je eigen voorkeuren, smaken en ingevingen.

pizza zelfgemaakt

Donderdag

Gerechten uit een Grieks restaurant kunnen ook inspireren tot sjiekere creaties. Zo maakte Hedwig kofta met een harissa-sinaasappelsausje en parelcouscous. De kofta maken we van linzen, zelf gekookt of gewoon uit blik. In plaats van rode bessen kun je ook granaatappelpitjes gebruiken.

koftaparelcouscous

Vrijdag

Traditioneel wordt falafel gemaakt van kikkererwten, tuinbonen of een mengeling van de twee. Vanavond maken we voor een keer falafel van tuinbonen. Serveer met warme pitabroodjes, tahinsaus en rauwkost naar keuze zoals komkommer, tomaat, witte kool, plakjes radijs...

falafel coleslawtzatziki pitabroodjes

Zaterdag

Als feestelijk gerecht voor zaterdagavond kiezen we voor een Mediterrane burger met kaaskletskop op verse tomatensaus. Dit is niet per se een moeilijk gerecht, je kunt orde in de keuken houden door de kaaskletskoppen, de bonen-groenteburgers, de tomatensaus en de courgette-spaghetti alvast voor te bereiden. De courgette-spaghetti kun je eventueel ook kant en klaar kopen, of gebruik tagliatelle.

mediterrane burger kaaskletskop

Zondag

We sluiten de week af in zoetheid. Maar welk gebak heeft nu het hoogste fastfoodgehalte? Zonder twijfel de donut. Deze maakt de laatste jaren een stevige opmars en betekent zowaar concurrentie voor de (iets) minder ongezonde croissant. Vandaag bakken we de donuts zelf, volledig vegan en niet ongezonder dan een doorsnee stuk taart. Het recept voor vegan donuts vinden we op de website van Dille & Kamille. Daar vind je natuurlijk ook de bakvormen...

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama