Open menu

burrito kleinWraps zijn al een aantal jaren niet meer weg te denken uit de fastfoodrestaurants. Je vindt ze in alle soorten en maten. Een van de klassiekers is de burrito, een pittige Mexicaanse wrap. Ook hiervan vind je heel wat verschillende versies. We maken nu een stevige versie met zwarte bonen, paprika en rijst. Met een beetje planning in de keuken zijn ze snel klaar. Deze burrito's zijn eigenlijk een volledige maaltijd op zich die je lekker met je handen mag eten. Je kunt eventueel ook de wraps weglaten en verschillende onderdelen op een bord serveren met wat tortillachips. Maar dan is het geen burrito meer.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de rijst

150 g witte rijst
1 flinke el fijngehakte koriander
 sap van 1 limoen
zout naar smaak

Voor de bonenschotel

1 ui
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
1 rode of oranje paprika
1/2 tl gemalen komijn
1/3 tl chilipoeder (meer of minder naar smaak)
240 g zwarte bonen (1 blik)
1 el sriracha (of meer naar smaak)
zout naar smaak
olie om te bakken

Voor de burrito's

2-3 tortillawraps (ik gebruikte de grootste maat, zo'n 28 cm doorsnee)
+/- 150 g guacamole
+/- 3 el zure room

  • We snijden eerst de groenten, want de bonenschotel en de rijst hebben ongeveer evenveel tijd nodig om gaar te worden. Hak de ui fijn. Hak of rasp de knoflookteentjes fijn. Maak de paprika's schoon en snij ze in blokjes.
  • Kook de rijst volgens de instructies op verpakking. Ik kook mijn rijst volgens de ratio één deel rijst en anderhalf deel water. Ik laat de rijst aan de kook komen en daarna zet ik het vuur zeer laag en laat het geheel koken totdat het water verdampt is. Dat duurt een tiental minuten.
  • Verhit olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg de knoflook en de paprikablokjes toe en laat ze een paar minuten meebakken. Voeg nu de komijn, de chilipoeder en de zwarte bonen toe. Bak het geheel al roerend totdat de paprika gaar is. Werk af met de sriracha en breng op smaak met zout.
  • Wanneer de rijst gaar is, meng je er het limoensap en de korianderblaadjes onder. Breng op smaak met zout.
  • Warm de tortilla's op in de magnetron of in een droge pan. Smeer een laagje guacamole in het midden van de tortilla. Laat voldoende plek over aan de zijkanten om hem dicht te kunnen vouwen. Leg hierop een laag rijst en daarna een laag groentemengsel. Werk af met wat zure room.
  • Vouw de zijkanten naar binnen. Klap de onderkant naar boven en rol de burrito zo (vrij stevig) op.

Snij de burrito eventueel in tweeën voor meer eetcomfort en serveer.

burrito1

burrito2

burrito4


Meer Mexicaans en Mexicaans geïnspireerd!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama