Open menu

mexicaansesoepklEen muur bouwen op de grens bij Mexico. Je moet er maar op komen. Op het Journaal zag ik huilende Mexicanen, die bang waren dat ze Amerika niet in konden. En huilende Amerikanen, die vreesden dat avocado’s en tequila onbetaalbaar worden. Het is maar wat je erger vindt. Deze Mexicaanse bonensoep is in elk geval troostvoer, als je Trump en de hele wereld even zat bent. Lekker pittig en gebonden met tortilla-chips, een idee dat ik ooit in een recept van Sylvia Witteman zag. Ik heb haar soep aangevuld met veel kleurige groenten en serveer er warme tortillachips met kaas uit de oven bij en avocadosaus. Viva Mexico!

Voor 4 personen.

Olijfolie
1 ui
3 tenen knoflook
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
2 blikken kidneybonen (à 400g)
1 prei
1 courgette
1 rode paprika
1 klein blikje maïs (150 g)
2 kruidenbouillontabletten
1 tl sambal
1 tl djinten (gemalen komijn)
1 zak tortillachips neutraal
1 rijpe avocado
2 el Turkse of Griekse yoghurt
100 g geraspte kaas (belegen of komijn)

  • Snijd de ui in grove stukken en 1 teen knoflook in plakjes. Fruit in een kookpan in een scheut olijfolie (niet te bruin) en bak de sambal even mee. Doe de bouillontabletten, komijn, de tomaten met sap en de helft van de kidneybonen erbij (plus alle vocht uit de twee blikjes). Voeg 1 liter water toe.
  • Haal 75 gram chips uit de zak en verkruimel boven de soep. Laat een kwartiertje zachtjes koken en pureer. Maak op smaak met zout en peper. Voeg de resterende kidneybonen toe en warm goed door. 
  • Snijd de prei, paprika en courgette fijn. Bak beetgaar met een geperst teentje knoflook. Voeg de uitgelekte mais toe. Doe driekwart van deze kleurige groenten in de soep. 
  • Pureer de avocado met de yoghurt en het laatste teentje knoflook. Maak op smaak met zout en peper. Doe de rest van de chips in een ondiepe ovenschaal en bestrooi met de kaas. Laat even smelten onder de grill.
  • Schep de soep in koppen en doe bovenin elke kop een schepje kleurige groenten. Serveer met de warme chips en de avocadosaus. Soep over? Prima in te vriezen.

mexicaansesoep


Meer soep met bonen & co!

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama