Open menu

koftaparelcouscouskleinOp 8 augustus is het wereldkattendag, wat de ware kattenliefhebber vast niet zal zijn ontgaan. Wereldkattendag is in het leven geroepen om ze op die dag eens even flink te verwennen, als een soort van dierendag maar dan alleen voor katten. Er schijnen wel 500 miljoen katten op de wereld te zijn. Van die geschatte 500 miljoen zijn er ook een aantal die niet zo’n mooi leven hebben en zwervend hun dagen moeten doorbrengen. In Italië en Griekenland kwam ik vele zwerfkatten tegen, vaak ook met nestjes. Gelukkig zijn er daar een paar organisaties die zich over deze dieren ontfermen. We hebben ze zo goed als mogelijk bijgevoederd, zoals vele toeristen doen. Ook de bevolking aldaar helpt vaak waar ze kunnen. Wijzelf hebben ook twee katten, twee Brits korthaar tabby’s. Voor hen is het iedere dag wereld-kattendag. Tenminste dat vinden wij. 

Je vraagt je vast en zeker af wat vegetarische kofta nu te maken heeft met wereld kattendag, en eerlijk gezegd moet ikzelf het antwoord daarop ook schuldig blijven. Wellicht mijn herinnering aan het lekkere eten in Griekenland en de katjes die we daar gezien hebben. Wat in ieder geval zeker is, is dat het erg lekker is.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de kofta

250 g gare linzen (zelf gekookt of uit blik)
25 g havermout
1/4 el gemalen komijn
1/4 el gemalen korianderzaad
1/2 el gedroogde munt of 1,5 el verse fijngehakte munt
1 teen knoflook
1/2 rode ui 
1 volle tl harissa 
1 el limoensap
2 el olijfolie

Verder nodig: 4 houten satéprikkers 

Voor het harissa-sinaasappelsausje

100 g dikke originele Griekse yoghurt (dus geen Griekse stijl)
1 teen knoflook
4 volle tl harissa
1 el gedroogde munt of 3 el verse munt
sap van een halve sinaasappel

Voor de parelcouscous met groenten

2 el olijfolie 
1/2 ui
1/2 rode puntpaprika
1/4 gele courgette
1/2 teentje knoflook
peper en zout
130 g parelcouscous 
1/2 blokje groentebouillon-tablet 

Voor de garnering

fijngehakte peterselie
rode bessen

  • Bereiding kofta: snipper de ui, pers de knoflook uit en doe met de rest alle ingrediënten voor de kofta in een kom. Pureer het met destaafmixer tot dikke een massa. Proef of het lekker op smaak is. Kruid het zonodig nog even bij met de specerij die volgen jou ontbreekt. Verdeel het mengsel in vier balletjes. Vorm ze tot iets platte ovalen worst en steek er een satéprikker in. Zet koel weg tot gebruik.
  • Bereiding harissa-sinaasappelsausje: klop met een kleine garde een sausje van de ingrediënten, maak het eventueel wat dunner met wat water. Proef of het goed op smaak is. Voeg indien nodig nog wat harissa toe. Doe de saus over in mooi een kommetje en zet afgedekt koud weg.
  • Bereiding parelcouscous met groenten: snipper de ui, pers de knoflook en snij de de groenten in kleine blokjes. Bak de groenten in twee eetlepels olie gedurende drie minuten. Kook intussen de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de parelcouscous af en roer door de roergebakken groenten. Proef of er nog wat peper en zout bij moet. 
  • Verdere bereiding kofta: verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de kofta op halfhoog vuur iets bruin in twee minuten per kant.
  • Serveren: verdeel de parelcouscous met groenten over twee borden, leg op ieder bord twee kofta's en druppel er wat saus over. Garneer met wat gehakte peterselie en rode bessen.

koftaparelcouscous

koftaparelcouscouskatten

Hedwigs schatjes van katjes, de zusjes Lola en Elza


Meer Griekse inspiratie!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama