Open menu

aardappelkndel kleinOns weekmenu wijden we dit keer aan de aardappel, want aardappels zijn zeker niet saai wanneer je wat creativiteit toont. We blijven bij de Nederlandse en de Europese keuken, maar zorgen toch voor heel wat variatie. Op maandag beginnen we met gewone gekookte aardappels met daarbij zelfgemaakte rode kool. Op dinsdag maken we een puur plantaardige aardappelgratin. Daarna gaan we verder met Oostenrijkse aardappelknödel met champignonsaus en hete bliksem met gekarameliseerde uien, tempeh en cranberrycompote. Op vrijdag eten we boerenkookgnocchi en op zaterdag Hongaarse aardappelgoulash met zure room en lente-ui. Tot slot bakken we op zondag hartige aardappelscones.

Maandag

We maken vandaag heel simpel gekookte aardappels. Niks mis mee, het hangt vooral af van wat je er bij geeft. We gaan voor zelfgemaakte rode kool en nog een vegaburger uit de supermarkt.

rode kool 05 bord

Dinsdag

Op de website van Albert Heijn vinden we een goed recept voor vegan aardappelgratin. Serveer met gestoomde broccoli en eventueel een salade. Het recept raadt een bepaald merk sojaroom aan. Gebruik gewoon het merk van jouw keuze, vaak komen ze toch uit dezelfde fabriek.

Woensdag

Gnocchi kent iedereen vast wel. Hun Oostenrijkse broertje, de aardappelknödel, is veel minder bekend - en ook die is heel lekker. De bereidingswijze is iets anders en daarnaast is hij een stuk groter dan een Italiaanse gnoccho. Daarom vinden we het tijd om ook eens een recept voor aardappelknödel te geven. Hierbij geven we een romige saus met champignons en tuinkruiden.

aardappelkndel

Donderdag

Hete bliksem is een oud-Nederlands gerecht dat bestaat uit aardappels, goudreinetten en zoete appels. Hedwig maakte haar eigen versie, hete bliksem met gekarameliseerde uien, tempeh en cranberrycompote, gebaseerd op een recept van haar grootmoeder. We hopen dat ze haar recept ook een dag ook aan haar eigen kleindochter zal doorgeven.

Hete bliksem

Vrijdag

Boerenkool koop je bijna altijd met het idee om er het gelijknamige aardappelgerecht mee te maken. De meeste kookboeken helpen je ook niet echt verder. Daarom gingen we zelf maar een beetje nadenken en kwamen op de proppen met boerenkoolgnocchi. Of hoe je een Italiaanse klassieker in een handomdraai omtovert tot een oerhollands wintergerecht.

Zaterdag

Zuurkool en aardappels zijn zoals zand en zee. In de archieven van Vegatopia vinden we een leuk recept voor Hongaars geïnspireerde aardappelgoulash met zuurkool en lente-ui. Serveer met brood.

Aardappelgoulash x

Zondag

Zondag bakdag, maar we maken dit keer geen zoet gebak, maar hartige aardappelscones. Deze zijn lekker als feesthapjes, als voorgerecht, maar ook bij de brunch. Serveer met geitenkaas, hummus of (plantaardige) kruidenboter.

aardappelscones

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama