Open menu

kastanjecake thb"Jullie weekmenu is weer geweldig, behalve dat recept met spruitjes", reageerde iemand op Facebook. Maar bij de redactie van Vegatopia vinden we spruitjes net wel lekker! Dit inspireerde ons om een weekmenu te maken met miskende groenten. Het komt er vaak vooral op neer om lekkere gerechten te maken waarin de smaak wel goed tot uiting komt. Als eerste gerecht geven we gnocchi met spruiten en gorgonzola, gevolgd door een milde bloemkoolcurry met paneer en saffraanrijst. Op woensdag maken we een spitskoolcurry met rozijnen en op donderdag romige orzo met schorseneren. Vrijdag wordt frietdag met daarbij salada paraguaya. Een ovenschotel met witlof en kaas en daarbij kruidige aardappelpuree serveren we op zaterdag. Tot slot bakken we een kastanjecake met appel.

Maandag

We beginnen meteen met de meest heikele van alle groenten: spruitjes. Vergeet de plakgekookte groene balletjes met witte saus. Kook ze beetgaar en maak er een origineel gerecht mee dat alle smaken in evenwicht brengt, zoals deze gnocchi met spruiten en gorgonzola.

Dinsdag

Bloemkool is niet zozeer een gehate groente, maar wel eentje die door jongeren minder gegeten wordt. Om bloemkool weer het imago te geven dat het verdient serveren we een milde bloemkoolcurry met paneer en saffraanrijst.

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst

Woensdag

Witte kool en bij uitbreiding spitskool is een andere groente die maar al te vaak vakkundig doodgekookt wordt en vervolgens overgoten met witte saus. Daar krijg je inderdaad geen honger van, in tegenstelling tot Eelco's spitskoolcurry met rozijnen. Dat dit gerecht eerder een biryani is dan een echte curry maakt minder uit.

spitskoolcurry

Donderdag

Schorseneren? Oei, wat maak je daar nu mee? Schorseneren zien er misschien wat eng en ‘vergeten’ uit, maar vergeet niet dat ze ook wel ‘armeluisasperges’ genoemd worden: lekker zijn ze dus wel! Met de referentie naar asperges in het achterhoofd maken we vanavond romige orzo met schorseneren.

Orzo met schorseneren

Vrijdag

Een witte kool is wat te groot om in één keer op te eten. De resterende kool in de koelkast gebruiken we voor salada paraguaya, een coleslaw met perzik en ananas uit het Zuid-Amerikaanse Paraguay. Serveer met friet en een vegaworst naar keuze.

Zaterdag

In overzicht van miskende groenten kan witlof natuurlijk niet ontbreken. Hedwig maakte een ovenschotel met witlof en kaas en daarbij aardappelpuree, maar gaf er een Mediterrane toets aan door Provençaalse mosterd en pistache toe te voegen. 

witlofovenschotel Hedwig

Zondag

Tamme kastanjes vind je in Nederlandse bossen en parken, maar ze worden nauwelijk gebruikt in de keuken, dit in tegenstelling tot Frankrijk. Toch loont het de moeite om kastanjes te gebruiken in de keuken. Daarom bakken we vandaag Emma's kastanjecake met appel. Lekker bij de koffie of thee, en vast ook met een dot slagroom erbij.

kastanjecake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama