Open menu

Gemengde granen met kimchi gebakken ei en nori Ella Pear introHet eerste weekmenu van 2024! We houden geen detox na de feestdagen, maar we eten deze week doorgaans wel vrij gezond, zonder overdrijven. Op maandag beginnen we met een salade met krokante halloumi, geroosterde bloemkool en gegrilde avocado. Op dinsdag gaan we verder met vegan kip-kerrie in een nieuw jasje. Op woensdag maken we een ovenschotel van wintergroenten, aardappel en kikkererwten, en op donderdag gemengde granen met kimchi, gebakken ei en nori. Het weekend zetten we in met een simpele pizza-quesadilla en we vervolgen met een uitgebreide pierogi gevuld met kastanjechampignon-walnotentartaar met zuurkool en kruidige roomsaus, in hartige cranberry-saus met gefrituurde salie. Als afsluiter bakken een cake met maanzaad.

Maandag

Als lunch of als licht avondmaal maken we een salade met krokante halloumi, geroosterde bloemkool en gegrilde avocado. in deze salade vind je niet enkel rauwkost maar ook geroosterde groente en warme gebakken kaas. Erg geschikt dus voor een koude dag.

salade met krokante halloumi

Dinsdag

We hebben een pak plantaardige kipstukjes gekocht en we gaan daarom maar meteen de nostalgische retro-tour op. We maken een eigentijdse versie van een klassieker uit de jaren 1980, vegan kip-kerrie in een nieuw jasje. Serveer met rijst of quinoa.

vegan kip kerrie

Woensdag

Deze casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten is een perfect kliekjesgerecht dat je met weinig werk op tafel hebt. Eelco had een aardappel, een aardpeer, een geopend blikje kikkererwten en een restje spruitjes die op moesten en verzon daarom dit gerecht. Gebakken in een laagje kruidig kikkererwtenvocht is de groente onderaan beetgaar gestoofd en bovenaan knapperig aangebruind. De stroop en citroensap geven een friszoet tintje en de nodige stroperigheid.

casserole aardpeer kikkererwten

Donderdag

Met gemengde granen met kimchi, gebakken ei en nori serveren we vandaag een ongewoon gerecht met een Koreaanse toets. Mocht je geen gemengde granen vinden, gebruik dan tarwe- of boekweitkorrels.

Gemengde granen met kimchi gebakken ei en nori Ella Pear

 

Vrijdag

Het basisprincipe van een quesadilla blijft altijd gelijk: tortilla, geraspte kaas en een andere vulling. Verder kun je eindeloos variëren. Het is van oorsprong een Mexicaans gerecht, maar versies geïnspireerd op andere keukens kunnen ook erg interessant zijn. Vandaag gaan we voor een pizza-quesadilla, die een kruising is met de welbekende pizza margharita. Leuk als lichte lunch, als aperitiefhapje of als versnapering op een feestje.

pizza quesadilla groot

Zaterdag

Pierogi zijn een soort Poolse ravioli die je kan vinden in elke Poolse winkel. En zo'n Polski sklep vind je tegenwoordig dan weer in bijna elke stad. Toch is het leuk om ze zelf te maken op een moment dat je lekker veel tijd hebt, zoals op een winterse zaterdag. Uit het Poolse kerstmenu van 2017 maken we daarom extra luxueuse pierogi gevuld met kastanjechampignon-walnotentartaar met zuurkool en kruidige roomsaus, in hartige cranberry-saus met gefrituurde salie.

poolshoofd

Zondag

In Duitsland, Oostenrijk en verder naar Oost-Europa wordt er veel zoets gebakken met maanzaad. Mohnkuchen is een taart met maanzaad als vulling, maar er worden ook cakes en koekjes gebakken met maanzaad. Bij ons is dit veel minder bekend in gebak, we gebruiken dit hooguit als decoratie op broodjes. Vandaar dat we vandaag een cake met lekker veel maanzaad bij de koffie geven.

maanzaadcake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama