Open menu

kikkererwtenburger thbVeganuary, de jaarlijkse uitdaging om in de maand januari veganistisch te eten is voorbij. Bij Vegatopia vinden we dat plantaardig eten altijd een plaats verdient, welke maand het ook is. Vele recepten op onze site zijn puur plantaardig en door de jaren heen zijn er dit in verhouding steeds meer geworden. Daarom stellen we nu een puur plantaardig weekmenu voor, met eigen recepten maar ook met twee gastrecepten. We beginnen met een éénpanspasta met tomaten en olijven en gaan verder met zelfgemaakte kikkererwtenburgers. Voorts eten we couscous met groene groente en pittige saus en op donderdag budgetvriendelijke kruidige spitskool met bruine bonen en basmatirijst. Op vrijdag bakken we een korstloze quiche met champignons en erwten, op zaterdag serveren we hete bliksem met geroosterde pastinaak. Griesmeelpudding met marsalarozijnen, marsalasiroop en amandelschilfers wordt de zoete afsluiter van de week.

Maandag

Eten maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit bewijst bijvoorbeeld deze eenvoudige éénpanspasta met tomaten en olijven, een verwarmend gerecht waar je maar één pan voor nodig hebt.

eenpanspasta

Dinsdag

Zelfgemaakte burgers zijn vaak brokkelig en een halve uitdaging om te bakken in de pan. Eelco ontdekte dat de toevoeging van kikkererwtenmeel het geheel veel steviger maakt. Kikkererwtenmeel is in meerdere opzichten een goede eivervanger. Deze plantaardige kikkererwtenburgers kan je bijvoorbeeld serveren bij een andijviestamppot.

kikkererwtenburger andijvie

Woensdag

Met couscous kan je eindeloos variëren en het is ook nog eens snel klaar. Freya's couscous met groene groente en pittige saus combineert het neutrale van de couscous, het zoete van de rozijnen en pistachenoten en het pittige van de saus. Gezien het seizoen mag je best diepvriesboontjes gebruiken.

couscous groene groente pittige saus

Donderdag

Plantaardig eten kan spotgoedkoop, vullend en ook nog eens lekker zijn. Dit bewijzen we met deze kruidige spitskool met bruine bonen en basmatirijst, een Nederlands gerecht met een exotische toets.

spitskool bruinebonen rijst

Vrijdag

Op de website van de Belgische stichting Be Vegan staan talloze lekkere vegan recepten. Eentje daarvan is een recept voor korstloze quiche met tofu, champignons en erwtjes. Dit laten we niet aan ons voorbijgaan!

Zaterdag

Een andere organisatie die plantaardig eten promoot is de Belgische tak van Proveg, voorheen bekend als Eva vzw. Op hun site vinden we een recept voor hete bliksem met geroosterde pastinaak. Hete bliksem is een Hollandse klassieker. Dus waarom voeg je er dan niet zo'n andere Nederlandse favoriet aan toe? De pastinaak.

Zondag

Griesmeelpudding is een traditioneel toetje dat vooral thuis gegeten wordt en een wat oubollig imago heeft. Toch kan je er een feestelijk gerecht van maken: we verfijnen de plantaardige griesmeelpudding met specerijen, saffraan en marsala, een versterkte wijn uit Sicilië. Het geheel werken we af met een siroop van marsala en geroosterde amandelen.

thuismenu dessert

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama