Open menu

couscous groene groente pittige sausWil je het nieuwe jaar een beetje licht, niet te vet en gezond beginnen? Dan is dit vegan recept er eentje om te proberen! Bij mijn kinderen was het een groot succes, vooral door de zoete smaken bij de couscous en de groente die ze lekker in de saus konden dopen.

Couscous is iets dat wij thuis eigenlijk niet vaak maken, maar je kunt er eindeloos mee variëren en het is heel snel klaar. Bij deze variant met rozijnen en pistachenoten, die we lekker smeuïg maken met een goede olijfolie, lik je je vingers af. De (uiteraard) zelfgemaakte zoetzure saus is lekker om de groente in te dopen en is er eentje om te onthouden bij andere gerechten.

Voor 4 personen

300 g couscous
100 g rozijnen
100 g pistachenoten (gepeld)
6 el (goede) olijfolie)
300 g haricots verts
300 g aspergebroccoli (of gewone broccoli)
2 tl ras el hanout
peper en zout

voor de saus:
1 uitje
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
5 el ketchup
5 el chilisaus
2 el ketjap
1 el (basterd) suiker
sambal naar smaak
½ tl paprikapoeder
½ tl gemberpoeder
1 el zonnebloemolie

  • Breng water aan de kook. Strooi de couscous in een bak of schaal die je goed kunt afdekken. Voeg water toe totdat de couscous net onder staat – kijk op de verpakking wat jouw specifieke couscous nodig heeft. Voeg de olijfolie toe. Roer goed door. Dek de schaal luchtdicht af.
  • Zet een pan water met een snuf zout op en breng deze aan de kook. Dop de haricots verts en snijd de broccoli in stronkjes. Kook de haricots verts ca. 6 minuten en voeg de laatste 4 minuten de broccoli toe. Giet af.
  • Voor de saus: snipper de ui en de knoflook (of gebruik een knoflookpers). Verwarm de olie in een pan en bak hierin kort de ui en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe. Laat deze kort meebakken terwijl je roert. Voeg nu ook de rest van de ingrediënten en een scheutje water toe en breng eenmalig aan de kook.
  • Meng de ras el hanout , de rozijnen en pistachenoten door de couscous. Breng verder op smaak met peper en zout.

Tip: Ras el hanout en gepelde pistachenoten kun je voor een zacht prijsje kopen in de Turkse supermarkt. Überhaupt voor lekkere kruiden is dit een goede tip!

couscous groene groente pittige saus


Meer couscous!

Freya, gastredacteur, is receptontwikkelaar. Haar passie is koken en haar grote liefde zijn haar zoontjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama