Open menu

eenpanspasta kleinEénpanspasta is al sinds jaar en dag een ding op het internet. De grote hype ligt achter ons, maar de aandacht is zeker nog niet verdwenen. Met de huidige hoge energieprijzen wordt het toch weer interessant om te kijken hoe je minder pannen op het fornuis kan zetten. Vroeger was vooral minder afwas het hoofdargument. Je hebt heel veel recepten, maar voor deze keer heb ik het erg simpel gehouden: pasta met tomatensaus, olijven en kappertjes. Het is grofweg gebaseerd op de marinarasaus.

Voor 2-3 personen als hoofdgerecht

1 ui
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 blik tomatenblokjes
8 dl water (of 7 dl water + 1 dl rode wijn)
1 tl balsamico azijn (of een beetje suiker)
250 gr spirelli
1 laurierblad
1 tl Italiaanse of Provençaalse kruiden
2 el zwarte olijven in plakjes
2 el groene olijven in plakjes
1 el kappertjes
peper en zout
olijfolie
geraspte kaas (optioneel)

  • Hak de ui fijn en bak ze glazig in olijfolie in een ruime pan. Hak de knoflook fijn en voeg toe.
  • Roer de tomatenpuree onder de ui en de knoflook en laat kort meebakken. Voeg nu het blik tomatenblokjes, het water (of het water en de wijn), de balsamico (of een snuf suiker) het laurierblad en de Italiaanse kruiden toe. Zet het vuur hoog en breng onder af en toe roeren aan de kook.
  • Voeg de pasta toe wanneer de saus bijna kookt. De totaal kooktijd is een tiental minuten. Wanneer het geheel flink aan de kook is, zet je het vuur middel-laag. In het begin mag het deksel op de pan, maar halverwege neem je het af. Zo zijn we zeker dat alles verdampt. Roer regelmatig.
  • Wanneer de pasta bijna klaar is - de pasta is gaar en het vocht is verdampt - verwijder je het laurierblad en voeg je de olijven en de kappertjes toe. Werk het geheel af met peper, zout en flink wat olijfolie. Kaas mag maar hoeft niet, de pasta is lekker genoeg op zich.

eenpanspasta


Meer gerechten uit één enkele pan!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama