Open menu

In mijn balkonmoestuin staan een aantal gemakkelijk groeiende groenten, verschillende kruiden, wortels én spinazie. Jammer genoeg is de opbrengst niet altijd te voorspellen en weet je nooit zeker of je een hele week hetzelfde zult eten of niet eens één portie groenten op tafel krijgt. Daarom een recept om een overschot of juist een te kleine oogst heerlijk te verwerken in een verrassend ontbijt of als onderdeel van een brunch: zoete spinaziepannenkoekjes, met crème fraîche en limoen voor een frisse touch en maple syrup om het af te maken.

Huiver je nog een beetje bij het idee van zoete groente voor het ontbijt? Het is minder gek dan het klinkt. Spinazie wordt vaak gecombineerd met rozijnen. In het Franse Nice kennen ze de zoete taart van de bladgroente 'blettes' (snijbiet) en wat dacht je van de banaan-spinaziesmoothies die deze zomer overal gedronken werden op de terrassen?

De spinazie maakt deze pannenkoekjes lekker licht, geeft je alvast de eerste vitaminen en mineralen van de dag en geeft ze ook nog een spannende groene kleur! Dus waarom zou je je ochtend eigenlijk níet starten met het genot van een gezonde én lekkere pannenkoek?

Zoete spinaziepannenkoekjes met limoen

voor ongeveer 12 kleine pannenkoekjes

voor de pannenkoekjes:

200 g verse spinazie
1 kleine banaan
1 ei
100 g (volkoren)meel
snufje zout
1 dessertlepel bakpoeder
200 ml melk
boter om in te bakken

voor het serveren:

4 el crème fraîche
rasp van 1 limoen
esdoornsiroop (maple syrup) naar smaak
eventueel wat verse mango

  • Meng eerst de crème fraîche met de helft van de limoenschilrasp en zet apart.
  • Pureer de spinazie en de banaan in de keukenmachine.
  • Meng met een garde het ei erdoor en vervolgens het meel, het zout en het bakpoeder.
  • Roer als laatste de melk erdoor tot het een glad beslag wordt.
  • Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak hierin van het beslag steeds drie pannenkoekjes tegelijk. Houd de gare pannenkoeken warm op een bord in de oven of op een pan met warm water.
  • Serveer met de limoen-crème fraîche en maple syrup, en sprenkel er nog wat extra limoenschil erover. Ook heerlijk met verse mango.

 


Meer ontbijtjes voor de Zoete Zondag!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama