Open menu

bloemkooltimbaaltjes introEnkele weken geleden heeft Sophie het Groot Handboek Vegetarisch koken van Claudia Bruchmann en Cornelia Klaeger besproken. Uit dit boek plaatsen wij het recept voor timbaaltjes van bloemkool die niet er alleen mooi uitzien, maar ook nog eens verassend simpel te maken zijn. In de peterseliesaus gaat naast bladpeterselie, ook wortelpeterselie. Naast dit recept, wordt binnenkort ook nog een stap-voor-stap handleiding voor het koken van groentebouillon of -fond uit geplaatst.

Voor 4 stuks

Voor de timbaaltjes

300 g bloemkoolroosjes
15 g boter
200 ml groentebouillon
zout versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat
2 eieren
50 g room

Voor de saus

2 sjalotjes
200 g wortelpeterselie
3 bosjes bladpeterselie
2 el boter
250 ml groentebouillon
100 g room
zout
versgemalen witte peper
50 ml witte wijn

Verder

4 timbaalvormpjes of kopjes (inhoud 130 ml)
boter voor de vormpjes

  • Spoel de bloemkoolroosjes af en laat ze goed uitlekken. Verhit de boter in een pan en bak hierin de roosjes even aan. Giet de groentebouillon erbij en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Sluit de pan en kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten gaar. Pureer hem dan in de keukenmachine of direct in de pan met de staafmixer en werkde puree door een zeef. Voeg de eieren en room toe en klop alles goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor (200°C). Vet de vormpjes in met boter en schep het bloemkoolmengsel erin. Zet de timbaaltjes ongeveer 25 minuten in de oven(midden). Prik met een houten stokje in de timbaaltjes om te testen of ze gaar zijn erin en trek het stokje er weer uit. Als er niets aan het stokje zit zijn ze gaar.
  • Pel intussen de sjalotjes voor de saus en snijd ze fijn. Schil de wortelpeterselie en snijd hem klein. Trek de peterselieblaadjes van de takjes en houd een paar blaadjes apart als garnering.
  • Verhit de boter in een pan en bak hierin de sjalotjes, wortelpeterselie en peterselieblaadjes(behalve de apart gehouden blaadjes) aan. Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Roer de room erdoor en laat de saus zachtjes koken tot de wortelpeterselie gaar is.
  • Pureer de peterseliesaus in de pan met de staafmixer en laat hem zachtjes doorkoken tot hij wat is ingedikt. Breng op smaak met zout, peper en de wijn.
  • Laat de timbaaltjes ongeveer 5 minuten afkoelen, stort ze dan uit de vormpjes op borden en schep de saus erbij. Garneer met peterselieblaadjes en serveer direct.

Tip Probeer ook eens timbaaltjes met wortel in plaats van bloemkool. Bereid de peterseliesaus zoals beschreven en serveer die erbij.

bloemkooltimbaaltjes groot

 


 Meer bloemkool!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama