Open menu

Hongaarse zuurkool kleinMachteld schreef er nog een zeer uitgebreid artikel over in 2013, zelf zuurkool maken. Ik ga er hier dan ook niet te veel over uitweiden. Persoonlijk vind ik wecken en inmaken net wat te veel werk, maar als er je er je hand niet voor omdraait, ga gerust je gang. Ik ken mensen met een voorraad aan ingemaakte groenten, fruit en jam, genoeg voor een heel weeshuis, gewoon als hobby. Graag neem ik daarvan een potje in ontvangst, bij wijze van cadeautje, want om te krijgen vind ik het dan wel weer erg leuk. Ik maakte onderstaande Hongaarse zuurkool met vastkokende, iets kruimige aardappels.

 Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de Hongaarse zuurkool:

125 g verse zuurkool 
1 (rode) ui
3 paprika’s (rood, geel of oranje)
1 teen knoflook
1 tl gerookt paprikapoeder 
1 el tomatenpuree
scheutje olijfolie

Voor de gerookte spekjes:

175 g vegan spekjes (bijvoordeeld Vivera)
scheutje olijfolie

Voor de aardappels: 

500 g iets vastkokende aardappels (bildstar)
2 el olijfolie extra vergine
zeezout 
2 el fijngehakte peterselie 

  • Schil de aardappels, snij de grotere exemplaren in vieren. Zet ze op met een flinke bodem water. Zodra de aardappels koken zet je het vuur laag, en start je met het bereiden van de zuurkool - zie volgende stappen. Laat ondertussen de aardappels 25 minuten koken, of totdat ze gaar zijn. Na de kooktijd giet je de aardappels af, voeg je er de olijfolie aan toe en strooi je er wat zeezout over.
  • Voor de zuurkool: snipper de ui fijn, snij de paprika’s in stukjes, en pers de knoflook uit. Snij ook de zuurkool wat fijner. 
  • Verhit de olie in een anti-aanbakpan op halfhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook gedurende vijf minuten tot de ui zacht is. Voeg er de paprika aan toe en zet het vuur wat hoger. Bak dit zo’n vijf minuten. Doe er daarna de gerookte paprikapoeder bij en de eetlepel tomatenpuree en bak dit even mee gedurende een minuut.
  • Voeg er nu de zuurkool en een klein scheutje water aan toe en warm mee door. 
  • Intussen kun je de vegan spekjes gaan bereiden: verhit de olijfolie in een anti aanbakpan en bak op hoog vuur de spekjes tot iets bruin, gedurende tien minuten. Roer de spekjes door de Hongaarse zuurkool.
  • Serveren: zet twee borden even in de gootsteen met heet water om voor te verwarmen. Droog ze daarna af. 
  • Verdeel de Hongaarse zuurkool over de borden met de aardappels ernaast. 
  • Garneer met de fijngehakte peterselie.

Hongaarse zuurkool


Meer zuurkool!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama