Open menu

Ragout prei champignons kleinGroot nieuws op lokaal niveau. Na 50 jaar besloten de kleinzonen van de laatste brouwer de historische brouwerij Taymans te heropenen in de Brusselse gemeente (stadsdeel) Jette, waar ik zelf ook woon. De traditionele geuze rijpt nog op de vaten, maar in afwachting hebben ze toch al twee andere bieren gemaakt, een saison en een IPA. Bier is lekker om te drinken, maar je kunt er natuurlijk ook prima mee koken. Daarom ben ik met hun IPA, Taymans 1906, aan de slag gegaan. Na wat uitproberen kwam ik uit een bij een relatief simpele ragout met prei en champignons. De biersmaak is zeker niet overheersend, maar je proeft wel de licht bittere hopsmaak. Lekker met een traditioneel pasteitje, maar het kan ook prima met pasta.

Ik heb dit recept uit eigen initiatief gemaakt, uit sympathie voor de buurt waar ik woon en uit respect voor kleine lokale brouwerijen. Mocht je dit bier (nog) niet bij jou in de buurt vinden, ga dan eens langs bij een kleine brouwerij ergens dichtbij waar je woont.

Voor 2-4 personen, afhankelijk van wat je erbij eet.

300 g prei (schoongemaakt gewicht)
1 dl IPA bier (Taymans 1906) + extra
500 g witte champignons
1 teen knoflook, fijngehakt
1 laurierblad
1 tl gedroogde tijm
1/2 tl gedroogde marjolein
1 volle el bloem
1 dl room
peper en zout
olie of boter om te bakken

  • Maak de prei schoon, snij hem doormidden en vervolgens in reepjes. Maak de champignons schoon en snij ze in kleine reepjes.
  • Bak de prei in een minuut of 2 in wat olie of boter in een gietijzeren pan glazig, samen met het teentje knoflook en het laurierblad. Voeg hierna 1 dl bier toe en laat het geheel op middelhoog vuur zo goed als volledig inkoken.
  • Voeg de champignons toe en bak deze even mee totdat ze beginnen te garen. Voeg nu de volle eetlepel bloem toe. Roer alles zeer goed door en laat 2 minuten meebakken.
  • Voeg nu de tijm, de marjolein, een snuf zout en de room bij het geheel. Breng al roerend aan de kook en laat het geheel indikken. Voeg wat bier (en eventueel wat room) toe om de juiste consistentie te krijgen.
  • Verwijder het laurierblad en werk af met versgemalen zwarte peper.

Lekker met een pasteitje en pommes duchesse of friet. Maar met pasta kan ook.

Ragout prei champignons


Meer met bier!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama