Open menu

frambozentaartDe frambozenstruik in onze stadstuin is klein, maar geeft dit jaar gul. Ik plukte er al een ruime pond van en nog is hij niet uitgebloeid. Terwijl ik al plukkend sta te bedenken wat ik nu weer zal maken, verschijnt mijn peuter ineens achter me: “Moeten frambozentaart maken."

Zulke culi-ideeën van een foodiepeuter verdienen aanmoediging. Dat hij vervolgens zwarte peper stond te malen boven de vuling, heb ik hem maar vergeven.

 

Frambozentaartje

voor een lage taartvorm van ongeveer 18 cm 8 puntjes

220 g frambozen
75 g bloem
75 g digestivekoekjes of dergelijke koekjes
50 ml slagroom
2 eieren
1 eidooier
75 g geleisuiker
30 g poedersuiker
60 g boter
zout

Ook nodig: bakbonen om blind te kunnen bakken

frambozentaart thb

  • Stamp of maal de koekjes fijn. Kneed de boter met de bloem, het koekkruim en de poedersuiker door elkaar tot de boter helemaal verkruimeld is. Kneed dan de dooier en het snufje zout erdoor en verpak de bal deeg in plasticfolie en leg het deeg een half uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (geen hetelucht).
  • Pureer de frambozen en breng de puree met de geleisuiker aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken, giet het mengsel in een bakje en laat verder afkoelen.
  • Roer de eieren los met de slagroom en een snufje zout.
  • Vet de bakvorm goed in met boter. Als het lukt, kun je het deeg uitrollen tot een lap die de bodem en de randen van de vorm bedekt. Als het deeg teveel plakt dan kun je het met je handen (met een stukje plasticfolie tussen het deeg en je handen of wat bloem) uitdrukken in de vorm zelf.
  • Leg een stukje bakpapier op het deeg en stort er blindbakbonen in. Zet de taartbodem 15 minuten in de hete oven. Haal de bodem uit de oven, verwijder de bonen en het papier en zet de taartbodem nog 10 minuten terug in de oven. Haal er dan weer uit.
  • Roer de nog lauwe frambozenpuree door het ei/slagroommengsel en giet de vulling op de bodem in de taartvorm.
  • Bak de taart in ongeveer 20 minuten in de oven gaar. Als je zachtjes aan de taart schudt, mag de vulling niet scheuren of al te veel bewegen. Gebeurt dat wel, dan is de vulling nog te nat en moet je de taart even terug in de oven zetten. Als de taart goed is, kun je de oven uitzetten en de ovendeur open laten. Laat de taart langzaam en volledig afkoelen, voordat je hem aansnijdt.

alt  Meer taart!

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama