Open menu

Ik zag op Instagram dat iemand taartjes had gemaakt met geweldig mooie bakvormpjes. Met uitneembare bodem! Ik rende meteen naar de winkel, sloeg in en maakte met de rechthoekige kleine 'tortine della nonna'. Maar omdat ik ook ronde had gekocht, moest ik wel nóg een keer taartjes maken. Erg hè?

Gebruik voor deze taartjes dus ronde hoge vormpjes met uitneembare bodem (een vrijbrief om ze aan te schaffen, graag gedaan); ik had deze van Gobel. De hoeveelheid deeg in onderstaand recept is voor 2x bakken. Je kunt dus de helft van het deeg invriezen voor een volgende taartjessessie.
Oja en je hoeft niet op zoek naar vlierbloesem ter decoratie, want de bloemetjes hebben inmiddels al plaats gemaakt voor groeiende vlierbesjes. Volgend jaar weer!

Taartjes met vlierbloesemsiroop en perzik

voor 5 kleine taartjes

Deeg (2 porties! zie opmerking boven):

200 g bloem en indien nodig iets extra
50 g amandelmeel
5 g bakpoeder
snufje zout
120 g boter uit de koelkast
1 ei + 1 eigeel
1 bio citroen
80 g suiker

Vulling:

100 ml melk
60 ml slagroom
merg van 5 cm vanillestokje
1/2 citroen
15 ml vlierbloesemsiroop
1 eigeel
10 g suiker
10 g maizena

2-3 perziken
1 el siroop

 • Roer de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en het zout door elkaar. Snij de koude boter in blokjes en wrijf ze door de bloem (met de hand of de keukenmachine) tot je een kruimig geheel hebt. Voeg dan ook het ei en het eigeel toe.
 • Rasp de schil van de citroen; als het lukt alleen het gele gedeelte: dit gaat goed met een blokrasp of een zesteur. Zorg dat je fijne rasp krijgt en geen enorm lange slierten.
 • Voeg dan ook het citroenrasp en de suiker toe en kneed het deeg even door. Als het te veel plakt, voeg je wat extra bloem toe.
 • Verdeel het deeg in tweeën, verpak beide stukken in plastic folie en doe één portie in de vriezer en de ander in de koelkast. Laat het deeg in de koelkast een uur rusten, zodat de boter wat harder kan worden en het deeg straks makkelijker in de vormen gaat.
 • Zet de bakvormpjes klaar, vet ze goed in met boter en zet ze op een bakplaat.
 • Zet een kwartier voordat je de taartjes gaat bakken de oven aan en verwarm voor op 175 graden.
 • Doe de melk, de slagroom, het vanillemerg, het citroenrasp (ook weer fijn geraspt) en de vlierbloesemsiroop in een steelpan en verwarm zachtjes zonder te laten koken.
 • Doe het eigeel samen met de suiker in een kom en klop met de garde schuimig.
 • Schep dan een lepel van het warme melkmengsel bij het eimengsel, roer goed. Voeg de maizena toe en roer glad. Schenk dat mengsel dan terug bij de melk/room op het vuur. Verwarm door terwijl je de hele tijd roert met een garde en laat het niet koken. Het mengsel wordt nu dikker. Als het dik is, draai je het vuur uit.
 • Verdeel het deeg in vier bolletjes en druk het in de vormen. Bedek de bodem en de randen.
 • Schep er dan de vulling in en bak de taartjes in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
 • Snij ondertussen de perziken in plakjes (zo goed als dat lukt). Leg ze klaar op bakpapier.
 • Als de taartjes uit de oven zijn en afkoelen, schuif je de perziken met papier op het bakblik en bak je ze in ongeveer 20 minuten zacht.
 • Haal de taartjes als ze afgekoeld zijn uit de vorm en leg er de perziken op.

Meer Zoete Zondagen!

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama