Open menu

boekweitkoekjes kleinHet is al vrij laat, je hebt geen zin om naar buiten te gaan, maar de koekjes zijn op. Dan kan het volgende recept voor zandkoekjes erg handig zijn. Ze zijn makkelijk te maken en de ingedriënten heb je vaak al in huis. Chocolade en boekweit zijn trouwens een erg geslaagde combinatie: een bakker in het centrum van Brussel verkoopt cookies met chocoladestukjes en boekweit. Dit heeft me tot dit koekjesrecept geïnspireerd. In een afgesloten doos bewaren ze zich een paar dagen.

100 g bloem
50 g boekweitmeel
60 g suiker
1 zakje vanillesuiker (8 g)
1 flinke el cacaopoeder
snuf zout
100 g (plantaardige) boter
water, indien nodig

  • Doe de bloem, het boekweitmeel, de suiker, de vanillesuiker en de snuf zout in een beslagkom. Zeef er de cacaopoeder door - zo vermijd je hardnekkige klonters. Meng alles goed door elkaar.
  • Snij de boter in blokjes in voeg ze toe. Kneed alles met de toppen van je vingers (één hand volstaat) tot een kruimeldeeg. Kneed het daarna met je handen tot je een steviger, samenhangend deeg krijgt. Mocht deeg te brokkelig zijn om er een bal van de maken, voeg dan een beetje water toe. Wees hier voorzichtig mee, begin met een theelepel.
  • Rol de deegbal tot een worst van 15 centimeter. Wikkel deze in plasticfolie en laat een uurtje in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de deegworst in plakjes van een kleine centimeter dik. Bak ze vervolgens 12 tot 15 minuten in een voorverwamde oven op 180 graden.
  • Let op: wanneer ze net uit de oven komen, zijn de koekjes zacht en breekbaar. Laat ze een paar minuten op de bakplaat liggen en verplaats ze dan met behulp van een spatel naar een taartrooster om af te koelen.

boekweitkoekjes


Meer koekjes om zelf te bakken!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama