Open menu

alt

Op dagen als deze ligt er op je bordje warm eten van de bbq, of kies je voor alles dat maar koel is: koude soep, een knapperige Griekse salade, erbij een rosé uit de koelkast en toe? IJs natuurlijk! Dit ijs op basis van hangop (uitgelekte yoghurt) is fris van smaak door de yoghurt en het citroensap. Hangop is niet 1 2 3 klaar, maar het kost je weinig inspanning. De zwaartekracht doet zijn werk terwijl jij slaapt, en de wasmachine zorgt weer voor een schone theedoek.

Normaal maak ik hangop altijd voor de hangop zelf. Deze keer was het vloeibare gedeelte dat je meestal weggooit, de wei, de reden van de uitlekstellage in mijn koelkast. Die wei ga ik gebruiken voor het fermenteren van onder andere sappen, daarover later meer. In plaats van de hangop te gebruiken bij het ontbijt, als vervanger van mijn standaard kwark, besloot ik de zachte creme aan te wenden voor een nuttiger doel: ijs.

En romiger dan dit ijs wordt het niet, omdat de hangop veel minder vocht bevat dan gewone yoghurt. Het kan ook een nadeel hebben: gebruik je volle yoghurt voor de hangop, dan kan het ijs nadat het in de vriezer is geweest behoorlijk hard worden door het hoge vetpercentage in dit recept. Geef het iets meer tijd om op temperatuur te komen, dan kun je er ook mooiere bollen uitscheppen. Aan de smaak doet het niets af. Eventueel roer je enkele (of meer) eetlepels citroenlikeur door het mengsel voor het invriezen; alcohol bevriest niet en houdt het ijs zachter.

De hoeveelheid citroensap die nodig is, hangt af van de zurigheid ervan. Ik gebruikte citroensap uit een flesje, wat een behoorlijk zachte smaak had. Je kon het nog net niet puur drinken. Daarom had ik 20 eetlepels ervan nodig. Gebruik je vers citroensap, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan zo'n 10 eetlepels. Zoals bij koken altijd geldt: proef tussendoor. Mag het frisser? Gebruik dan meer citroensap. Te zuur? Voeg wat suiker toe.

 


altRomig yoghurtijs van hangop en citroen

voor 1 liter ijs

1,5 l yoghurt (voor 500 g hangop)
150-250 g suiker
zest van 1 citroen
10-20 el citroensap
500 ml slagroom

zeef
schone theedoek

 

  • Voor de hangop: was de theedoek met koud water om eventuele sporen van wasmiddelen te verwijderen. Wring hem goed uit. Leg de vochtige theedoek over de zeef en zet deze op een kom of pan (hierin wordt de wei opgevangen). Giet de yoghurt in de beklede zeef. Vouw de theedoekpunten over de zeef heen en zet de hele stellage in de koelkast. Laat het 12-24 uur uitlekken. De hangop heeft dan ongeveer de stevigheid van mascarpone. Als het goed is, levert anderhalve liter yoghurt je zo'n 500 g hangop op.
  • Blender in een kom de citroenzest met 10 el citroensap en enkele eetlepels hangop fijn, zodat je straks geen sliertjes citroenschil in je ijs aantreft.
  • Roer de hangop, slagroom, suiker, citroenzest en het sap door elkaar. Proef of er meer suiker en/of citroensap doorheen moeten.
  • Laat het mengsel goed koel worden in de koelkast en roer het af en toe door zodat de suiker volledig wordt opgenomen.
  • Draai het vervolgens in de ijsmachine tot ijs. Als het niet stevig genoeg wordt, zet je het nog een poos in de vriezer.
  • Serveer het ijs zo, of garneer het met honing, walnoten op honing of stukjes krokante praline van amandelen en suikersiroop.

Heb je geen ijsmachine, giet het mengsel dan in een ruime diepvriesbak die niet te diep is (hoe kleiner de oppervlakte, hoe langer het duurt voordat het ijs bevriest). Na één a anderhalf uur meng je het ijs met een garde goed door elkaar. Doe dit nog 2 maal, telkens na één a anderhalf uur. Afhankelijk van hoe goed je vriezer koelt, is het ijs dan hopelijk stevig genoeg om geserveerd te worden.

Tip: Een acute nood aan ijs en helemaal geen zin om een halve dag te moeten wachten tot de yoghurt uitgedrupt is? Vervang dan de hangop door Griekse yoghurt.

 


altMeer ijs!

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama