Open menu

grandgateaukleinGrand Gateau is een enorm populair dessert op Braziliaanse kookwebsites. Het werd bedacht door de luxe restaurantketen Paris 6. Op de menukaart staan Franse en Italiaanse gerechten die sterk op een Braziliaanse leest geschoeid zijn. Ze zijn vooral beroemd om hun grand gateau, een rijkelijk versierde moelleux au chocolat waarin een magnumijs gestopt wordt.

Voor deze grand gateau is er geen specifiek recept. Er zijn enkel de drie basisonderdelen: de moelleux au chocolat, het ijsje en de chocoladesaus. Verder geef je er je eigen invulling aan. De Brazilianen houden van overdaad: het rijkelijker hoe liever. Voor de één is dit het ultieme genot, voor de ander is dit de dessertvariant van patat oorlog. Jij beslist.

Voor 3 stuks.

Voor de moelleux au chocolat

100 g suiker
100 g bloem
2 eieren
10 g bakpoeder
200 g pure chocolade 
100 g boter + extra om in te vetten

Voor de chocoladeganache

200 g pure chocolade
1 dl slagroom
50 g boter

Voor de afwerking

3 mini-magnums (of gelijkaardig)
Aardbeien
Plakjes perzik (optioneel)
Slagroom (optioneel)
Hagelslag (optioneel)
Amandelschilfers (optioneel)

Verder nodig

3 ramekins (doorsnede 8,5cm)

  • Breek de eieren in een beslagkom, voeg de suiker toe en roer het geheel met een garde totdat je een bleke schuimige massa hebt. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en roer alles met de garde tot een homogeen beslag. Zet opzij.
  • Breek de chocolade voor de moelleux au chocolat in stukken en smelt hem au bain marie. Wanneer de chocolade bijna gesmolten is, snij je de boter in blokjes en voeg je deze bij de chocolade. Roer de chocolade en de boter tot een gladde massa en roer deze onder het beslag.
  • Vet drie ramekins in met wat boter. Verdeel het beslag over de drie kommetjes. Bak ze gedurende twaalf tot veertien minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  • Wanneer de moelleux au chocolat aan het bakken is, maak je de ganache. Breek de chocolade in stukken en doe deze in een kom. Breng de room aan de kook in een pannetje of in magnetron. Roer er de boter doer de room en giet dit mengsel vervolgens over de chocolade. Roer goed totdat je een gladde saus krijgt.
  • Wanneer de moelleux au chocolat klaar is, haal je ze uit de oven en plaats je ze op een bord. Versier de borden met plakjes aardbei, plakjes perzik en wat slagroom. Strooi er eventueel wat hagelslag over. Schenk flink wat chocoladeganache over de moeleux au chocolat en bestrooi het geheel met reepjes aardbei en eventeel wat amandelschilfers.
  • Het ijsje leg je op het bord en laat je elk zelf in de moelleux au chocolat stoppen, zodat hij een beetje begint te smelten.
  • Eet smakelijk!

Variaties:

  • Maak er een banana-split versie van met banaan en advocaat. 
  • Vervang de room in de saus door kokesmelk, gebruik een ijsje met kokossmaak en werk af met geraspte kokosnoot.
  • Vervang de chocoladesaus door een aardbeiencoulis en gebruik een ijsje met mangosmaak.

 

grandgateau1

grandgateau2

grandgateau3


Meer Zuidamerikaans zoets!

Bewaren

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama