Open menu

griesmeelpuddingkleinGriesmeelpudding is van oorsprong een ietwat ouderwets dessert, maar met deze frisse draai van limoen en sinaasappel wordt het al een heel andere smaak. Zeker in combinatie met het frisse sausje van ingekookte sinaasappelsap met gehakte amandelen. Je hoeft verder geen suiker toe te voegen aan de saus, deze is zoet genoeg van zichzelf. Je kunt de puddinkjes al in de ochtend maken. Zo ook het sausje en de noten, dat scheelt je een hoop werk, en je hebt je handen vrij om aandacht te geven aan de andere gerechten.

Voor 4 personen.

1 l volle melk of amandelmelk
100 g griesmeel
60 g suiker
1 zakje vanillesuiker
rasp van 1 schoongeboende limoen
rasp van 1 schoongeboende sinaasappel
2 el limoensap
6 sinaasappels uitgeperst
100 g blanke amandelen

verder nodig:

huishoudfolie
4 bolvormige kommetjes

  • Breng de melk met het griesmeel, de vanillesuiker en de suiker aan de kook. Laat al roerend met een houten lepel langzaam indikken. Dit duurt zo’n tien minuten. Roer er dan de rasp van de limoen en sinaasappel door, samen met het limoensap. Proef of het goed op smaak is. Laat de pudding iets afkoelen. Bekleed vier bolvormige kommetjes royaal met huishoudfolie en schep er de iets afgekoelde dikke griesmeelpap in. Strijk de bovenkant glad en klap de eindjes huishoudfolie over de pudding heen. Laat de kommetjes pudding eerst afkoelen op het aanrecht en daarna verder opstijven in de koelkast.
  • Giet het sinaasappelsap in een ruime pan en laat op laag vuur een kwartiertje inkoken tot je ongeveer de helft over hebt. Wrijf deze saus door een zeefje boven een kom of een glas en zet ze afgedekt en koel weg tot gebruik.
  • Hak de amandelen in kleine stukjes, maar maak er zeker geen poeder van. Rooster ze vervolgens in een anti-aanbakpan tot ze heerlijk geuren en iets bruin kleuren.
  • Vlak voor het opdienen stort je de puddinkjes op mooie bordjes en verwijder je de folie. Giet er de sinaasappelsaus over en garneer met de amandelen.

griesmeelpudding


Meer feestelijke desserts (uit ons Kerstarchief)!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

the Kitchenary

horecarama