Open menu

valentijnhoofdkleinVandaag geven we jullie het hoofdgerecht uit het valentijnsmenu. Het bijgerecht bij deze gekaramelliseerde witlof met roquefort met pistachenootjes wilde ik qua kleur en qua smaak mooi laten samenkomen bij de rest. Met de zoete-aardappelmuffin is dat goed gelukt. Het gerecht ziet er kleurrijk uit op het bord en het is een erg lekkere combinatie.

Voor vier personen.

Voor de zoete-aardappelmuffins:

500 g zoete aardappels
1 teen knoflook
1 eidooier
2 el bloem
40 g harde Italiaanse kaas (Parmezaanse)
zout en peper
boter om in te vetten

Verder nodig: muffinvorm met kleine vormpjes

Voor de witlof:

4 mooie stronken witlof á 200 gram per stuk 
25 g roomboter
2 el suiker
180 g roquefort (of andere blauwschimmelkaas)
100 g gepelde pistachenoten 

  • Voor de zoete-aardappelmuffins: rasp de zoete aardappels grof. Knijp er met je handen zoveel mogelijk vocht uit en doe over in een kom. Pers er het teentje knoflook boven uit. Doe er de eidooier bij samen met de bloem, de geraspte harde Italiaanse kaas en zout en peper. Roer het geheel goed door met een vork. Vet de muffinvorm goed in met boter en schep de aardappelrasp in 4 ingevette vormpjes. Heb je teveel rasp? vul er dan wat meer vormpjes mee. 
  • Bak de muffins twintig minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  • Snijd de witlofstronken overdwars door tot mooie gelijkmatige schuitjes. Je hoeft de harde kern onderaan niet te verwijderen. Tegenwoordig is witlof niet zo bitter meer, bovendien laten anders de blaadjes los. Verhit de boter in een anti-aanbakpan. Doe er de suiker bij en laat op matig vuur iets karamellieren. Leg er de witlofschuiten met de snijkant naar beneden in en laat op halfhoog vuur karamellieren, door regelmatig met de pan heen en weer te schudden. Houd de pan zoveel mogelijk in beweging. Laat de witlof zo vijf minuten bakken, draai  ze dan voorzichtig met twee lepels om en laat ook aan de andere kant, nu op laag vuur garen. Na 2 minuten de witlofschuiten overdoen in een ovenschaal. Snij de roquefort in acht plakjes. Leg op ieder witlofschuitje een roquefortplakje en strooi er de pistachenootjes over. Zet de ovenschaal zo’n tien minuten in een oven van 200 graden.
  • Tip: Passen de ovenschaal en de muffinvorm tegelijkertijd in je oven? Plaats dan onderstaande witlofschotel de laatste tien minuten van de baktijd van de muffins erbij in de oven. Zo niet, plaats een stuk aluminiumfolie over de muffins heen en houd warm.
  • Serveren: Verwarm vier borden voor door deze met heet water om te spoelen of plaats in een bak kokend water. Droog de borden af en verdeel er de witlof met gegratineerde roquefort met pistachenootjes over. Leg ernaast op ieder bord een zoete-aardappelmuffin. 

valentijnhoofd


Hedwigs valentijnsmenu!

Meer feestelijke hoofdgerechten van Hedwig!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama